Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Besplatni koncerti u parku vojvode Petra Bojovića
Besplatni koncerti u parku vojvode Petra Bojovića
Besplatni koncerti u parku vojvode Petra Bojovića

Besplatni koncerti u parku vojvode Petra Bojovića

Božidarac će organizovati koncerte povodom Svetskog dana muzike na otvorenom u parku vojvode Petra Bojovića na Vračaru, 21. juna 2021. od 18.00 i 20.00.

Na koncertima nastupa hor Kralj Petar Prvi koji je pripremio raznovrsni i bogat program kako evergrinova tako i poznatih svetskih numera. Pored njih predstaviće se i specijalni gosti, osnovci iz muzičke radionice KP2, koji takođe pripremaju bogat program.

Svetski dan muzike zvanično je pokrenut 1982. i obeležava se svake godine 21. juna. Svake godine ljudi se podstiču da slušaju svoju omiljenu muziku i dele je sa drugima.

Svetski dan muzike prvobitno je ideja američkog muzičara Džoela Koena iz 1970-ih. Radio je za francusku radio stanicu i želeo je da se muzika uživo pušta uveče 21. juna u znak dobrodošlice prvom danu leta.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Ideja je usvojena tek 1982. godine kada su se Džek Lang, francuski kompozitor i Moris Flere, muzički novinar, pridružili francuskom Ministarstvu kulture i podstakli proslavu muzike, amaterskih i profesionalnih muzičara. Želeli su da živa muzika bude dostupna svima, bez obzira na njihovo nasleđe ili poreklo. Tako je nastao prvi Fête de la Musique (Svetski dan muzike). (danubeogradu.rs)