Naslovna » Izlasci » Akcije » Biciklistička vožnja: 4.000 metara za 4.000 života
Biciklistička vožnja: 4.000 metara za 4.000 života
Biciklistička vožnja: 4.000 metara za 4.000 života

Biciklistička vožnja: 4.000 metara za 4.000 života

U subotu, 12. juna 2021. od 12.30, u Beogradu će biti održana biciklistička vožnja i humanitarna akcija pod nazivom „4.000 metara za 4.000 života“.

Ulice za bicikliste, Udruženje medikalnih onkologa Srbije (UMOS) i Udruženje pacijenata obolelih od raka debelog creva i jetre organizuju akciju kroz centar grada do parka Ušće.

»»» RUTA

Vožnja biciklom ne samo da zateže mišiće i jača kondiciju već poboljšava značajno imunutet, utiče na rad srca i pluća i podstiče rad mozga. Prevencija je dijabetesu, kardiovaskularnim bolestima i depresiji kao i nekim vrstama malignih oboljenja.

Osim toga, ovom biciklističkom vožnjom organizatori će ukazati na to da je moguće da se sačuva više od 4.000 života svake godine ukoliko bi se u Srbiji realizovao skrining program i uvela ciljana terapija u prvoj liniji lečenja raka debelog creva.

Pozvani su svi biciklisti da obuku nešto plavo i zajedno ukažu da je u Srbiji kolorektalni karcinom drugi vodeći uzrok umiranja među malignitetima.

„Ukoliko izaberete da se svaki dan zdravije hranite, da ne konzumirate alkohol ili cigarete i budete fizički aktivniji, smanjujete rizik od ovog teškog oboljenja. Podržimo na ovaj način sve one koji se bore sa ovom opakom bolešću onime što najbolje znamo – humanitarnom biciklističkom vožnjom“, poručuju organizatori.

Prvih 150 biciklista koji dođu na Trg Nikole Pašića dobijaju plave majice sa natpisom i logoom „4.000 metara za 4.000 života“. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.