Naslovna » Izlasci » Izložbe » Galerija Remont: Kolektiv Mu60 – Jutros već su drugi mladi
Izložba "Jutros već su drugi mladi": Miloš Bojović i Jelena Prljević
Izložba "Jutros već su drugi mladi": Miloš Bojović i Jelena Prljević

Galerija Remont: Kolektiv Mu60 – Jutros već su drugi mladi

Izložba „Jutros već su drugi mladi“ u galeriji Remont, treća je izložba rastućeg neformalnog kolektiva Mu60 – Mladost u šezdesetim.

Svojim delovanjem ova grupa umetnika kritički istražuje društvene fenomene posleratnog jugoslovenskog perioda i sećanja na njih transponuje u polje savremene umetnosti.

U okviru višegodišnjeg istraživačko-umetničkog procesa, baveći se nasleđem i arhivom tekstilne fabrike „Mladost“ (Požega) kroz raznovrsne pristupe i medije umetničkog izražavanja, kolektiv Mu60 iz godine u godinu postaje brojniji. Istraživanje teme kolektiviteta u polju radnih odnosa, samoupravljanja i ženskih radnih zajednica, doprinelo je formiranju kolektivne zajednice umetnika/ca, radnika/ca u polju savremene umetničke prakse.

Zajednički narativ kolektiva jeste povest fabrike „Mladost“, a ono što ih dodatno ujedinjuje jeste odnos lične odgovornosti prema zajednici i potreba za uspostavljanjem novih prostora emancipacije.

Kroz rad sedam umetnica i umetnika iz Požege i Užica (Sreten Vuković, Milica Đorđević, Slobodanka Milošević, Vojislav Nedeljković, Uroš Pavlović, Miloš Bojović i Jelena Prljević), na izložbi „Jutros već su drugi mladi“ u Galeriji Remont biće predstavljena različita individualna istraživanja i kolaborativne prakse. Za polazište imaju lokalnu temu sagledanu kroz sudbinu jedne fabrike, koja različitim autorskim pristupima bivaju prevrednovana u univerzalne teme koje se tiču humanijeg i odgovornijeg društva.

U traženju novih združenih metoda destabilizacije trenutnog stanja, obeleženog rasprodajom prirodnih javnih dobara kao što su zemlja i voda, umetnička produkcija koja nastaje u okviru kolektivne platforme „Mladost u šezdesetim“, iz polja nostalgije i pasivnog sentimenata nastoji da pređe u polje akcije kroz istraživački proces unutar kolektivnog delovanja.

Sam naziv izložbe „Jutros već su drugi mladi“, pozajmljeni stih iz pesme Arsena Dedića („O, mladosti“, 1971), ukazuje na ambivalentnost između nostalgije za prošlim i nade u buduće.

Kolektiv Mu60 – Jutros već su drugi mladi / INFO

  • Mesto: Galerija Remont, Maršala Birjuzova 7
  • Vreme: 14. jun – 2. jul 2021.
  • Otvaranje izložbe: ponedeljak, 14. jun od 18.00 do 20.00
  • Umetnici: Miloš Bojović, Sreten Vuković, Milica Đorđević, Slobodanka Milošević, Vojislav Nedeljković, Uroš Pavlović, Jelena Prljević i Slađana Petrović Varagić (kustoskinja)
  • Radno vreme galerije: utorak – subota, 12.00 – 18.00

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.