Naslovna » Izlasci » Izložbe » Jubilej galerije Singidunum: Izložba „40+1“
Jubilej galerije Singidunum: Izložba "40+1": Aleksandar Kelić
Jubilej galerije Singidunum: Izložba "40+1": Aleksandar Kelić

Jubilej galerije Singidunum: Izložba „40+1“

Daleke 1980. godine, u zgradi Filološkog fakulteta, članovi ULUPUDS-a otvorili su jedinstvenu izložbeno-prodajnu galeriju Singidunum.

Već četiri decenije u ovoj galeriji promoviše se savremena primenjena i likovna umetnost članova Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije i kolega iz drugih profesionalnih umetničkih udruženja.

Tokom četrdeset godina, galerija Singidunum je prolazila kroz različite faze, isto kao i celo društvo. Menjali su se periodi blagostanja, kada se umetnost cenila i kada su se kupovala umetnička dela, sa teškim vremenima, kada je ekonomska situacija bila toliko teška i neizvesna, da su i posete galeriji bile smanjene.

Pored samostalnih izložbi, u galeriji je organizovano više desetina kolektivnih, tematskih i sekcijskih postavki, na kojima su, pored umetnika iz naše zemlje, učestvovali i autori iz regiona i inostranstva.

Jubilej galerije Singidunum: Izložba "40+1": Jugoslav Vlahović
Jubilej galerije Singidunum: Izložba „40+1“: Jugoslav Vlahović

Prošle godine u junu nije proslavljeno 40 godina rada zbog loše epidemiološke situacije, ali je ove godine organizovana izložba sa simboličnim nazivom „40+1“ koja će biti otvorena od 30. juna do 24. jula.

Biće predstavljena 82 rada naših umetnika (arhitekte, scenografi, kostimografi, vajari, slikari, keramičari, karikaturisti, fotografi, dizajneri, članovi Sekcije za tekstil i savremeno odevanje…), koji su imali samostalne izložbe u galeriji Singidunum.

Samo otvaranje izložbe će biti u sredu, 30. juna od 19.00, ispred galerije, u Knez Mihailovoj ulici. Publici će se obratiti osnivači galerije, kustosi, predsednica ULUPUDS-a, a nastupiće i sastav Duo Moderato. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.