Naslovna » Izlasci » Akcije » Međunarodni dan bicikla, 3. jun
Međunarodni dan bicikla, 3. jun (foto: Jadranka Ilić)
Međunarodni dan bicikla, 3. jun (foto: Jadranka Ilić)

Međunarodni dan bicikla, 3. jun

Međunarodni dan bicikla biće obeležen i u Srbiji, u četvrtak, 3. juna 2021. Konkretnije, u Beogradu, ispod Brankovog mosta, u Starom gradu.

Ujedinjene nacije u Srbiji, Delegacija EU u Srbiji, Ambasada kraljevine Holandije i udruženje Ulice za bicikliste, pozivaju sve građanke i građane da koriste bicikl kao prevozno sredstvo na putu do škole/posla/fakulteta.

Svi biciklisti su dobrodošli na biciklistički matine, između 16.00 i 18.00, ispod Brankovog mosta pored biciklističkog lifta, sa strane reke, koja pripada opštini Stari grad.

Ljubitelji biciklizma imaće priliku da tokom događaja probaju holandske palačinke i podele međusobna iskustva, a poznato je da biciklistička iskustva donose samo benefite:

  • vožnja bicikla pozitivno utiče na zdravlje i formu vozača,
  • štedi novac u odnosu druge vidove transporta,
  • olakšava kretanje kroz saobraćajne gužve,
  • a problem parkiranja za bicikliste ne postoji;
  • istovremeno – vožnja bicikla ne zagađuje prirodu.

Za bicikliste i biciklistkinje početnike deliće se priručnik „Beograd na pedale“, sa instrukcijama kako da se na biciklu bezbedno kreću Beogradom, a dok čekaju na palačinke, tim Ulice za bicikliste će im podmazati lanac, dotegnuti kočnice i dopumpati gume na biciklu.

Goste će na događaju dočekati visoki predstavnici Ujedinjenih nacija u Srbiji, Delegacije EU u Srbiji, Ambasade Kraljevine Holandije i udruženja Ulice za bicikliste.

Međunarodni dan bicikla: Vožnja biciklom čini ljude srećnim

Generalna skupština je 2018. proglasila 3. jun za Međunarodni dan bicikla, čime je prepoznala značaj ovog prevoznog sredstva i njegov doprinos postizanju ciljeva održivog razvoja.

Međunarodni dani su prilika da se poveća informisanost o određenim pitanjima i da se pozove na akciju, i to je upravo ono što mi radimo ovom prilikom.

Na ličnom nivou, vožnja bicikla je zdrava i jeftina, omogućuje da brzo pređemo kratke distance i ne zahteva mnogo prostora za parkiranje. Pored toga, vožnja bicikla nas čini srećnim.

Na nivou ekonomije, kompanije znaju da zaposleni koji voze bicikl do posla ređe uzimaju bolovanje, kreativniji su i imaju tendenciju da budu srećniji. Konačno, na nivou urbanog planiranja i razvoja, vožnja bicikla može da unapredi grad u kome živite smanjenjem buke i vazdušnog zagađenja, zastoja u saobraćaju i prostora za parkiranje.

Ukratko, vožnja bicikla je zdrava, pristupačna i pogoduje životnoj sredini i samim tim ima prednosti za sve. Zato bi svi trebalo da učestvujemo u stvaranju boljih uslova za bicikliste i da odigramo ulogu u razvoju urbanog biciklizma.

Važno je da proširimo već postojeću kulturu biciklizma među stanovništvom i da informišemo javnost o prednostima biciklizma za građane i gradove, uz učešće građana, gradskih i državnih vlasti, nevladinih organizacija i preduzeća. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.