Naslovna » Izlasci » Film » Novi filmovi u bioskopima: Kreka – Lovac na snove
Novi filmovi u bioskopima: Kreka - Lovac na snove
Novi filmovi u bioskopima: Kreka - Lovac na snove

Novi filmovi u bioskopima: Kreka – Lovac na snove

Ekskluzivna projekcija filma „Kreka – Lovac na snove“ i biće održana u četvrtak, 17. juna 2021. od 20.00, u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Posle te projekcije biće upriličen razgovor sa Miljenom Krekom Kljakovićem i rediteljem Slobodanom Ivetićem, a dokumentarac će se prikazivati i narednih dana u istom bioskopu.

Uzbudljivi dokumentarac prati karijeru poznatog filmskog scenografa Miljena Kljakovića – Kreke i otkriva svu lepotu i značaj filmske scenografije.

Scenograf koji je dao neprocenjiv doprinos domaćem i svetskom filmskom stvaralaštvu, svojom pričom, uz do sad neobjavljene materijale iz lične arhive i razgovore sa najeminentnijim autorima sedme umetnosti otkriva neuhvatljive trenutke skrivene iza filmske kamere. „Kreka – Lovac na snove“ putovanje je kroz veličanstveni svet filmskih dekora čoveka koji iluziju filma pretvara u stvarnost.

Originalni naziv filma: Kreka – Lovac na snove. Početak prikazivanja: 17. jun 2021. Država i godina proizvodnje: Srbija / 2021. Dužina trajanja: 92 minuta. Žanr: dokumentarni. Pojavljivanja: Miljen Kreka Kljaković, Džoni Dep, Vitorio Storaro, Ridli Skot, Beri Levinson, Brajan Helgeland, Ken Folet, Džery Luis, Madžid Madžidi, Goran Marković, Srđan Karanović, Slobodan Šijan, Goran Paskaljević, Dušan Kovačević, Ademir Kenović. Reditelj: Slobodan Ivetić.

 

Rekli su o filmu „Kreka – Lovac na snove“

Dugometražni dokumentarni film „Kreka – Lovac na snove“ je velika i uzbudljiva priča o majstoru scenografije Miljenu Kljakoviću Kreki, slikaru i arhitekti građevinskih čarolija u kojima su snimane scene svetski poznatih filmova. Gledajući ovaj film imate osećaj da je Krekin neverovatni umetnički dar i rad uzbudljiv kao da je reč o naučnoj fantastici. Zadivljujuće je šta je sve i s kim je Kreka radio i kakva čuda sagradio i ostavio na filmskom platnu kao da je reč o renesansnom slikaru.

Reditelj filma, Slobodan Ivetić, iz obilja dokumentarnog i snimljenog materijala izdvojio je samo scene i ljude koji su bili važni u Krekinom radu i životu. To je reditelj Ivetić uradio atraktivno i dobro kao da je reč o igranom filmu.

Ovaj film za sva vremena prikazivaće se ne samo na našoj filmskoj akademiji već i na akademijama širom sveta kao primer vrhunskog rada i neverovatnog dara velikog scenografa od milja zvanog Kreka.
(Dušan Kovačević, književnik i reditelj)

***

Umesto Kreke u javnosti su uvek više govorila njegova dela. A koliko su ona velika i značajna u Ivetićevom portretskom filmu o Kreki, čiji su standardi za ovaj filmski žanr veoma visoki, govore umetnici koji su sa njim sarađivali…

Sve to je na pravi način „uhvaćeno“ u dokumentarnom filmu sa rediteljskim potpisom nekadašnjeg francuskog đaka, Slobodana Ivetića, koji je mnogo više od svedočanstva o jednom pozamašnom umetničkom stvaranju. „Kreka – Lovac na snove“ je film dragocen i festivalskim, bioskopskim i televizijskim gledaocima, ali i filmskim profesionalcima kada urone u zaostavštinu Miljena Kreke Kljakovića i njegove doprinose istoriji ne samo jugoslovenske i srpske već i svetske kinematografije.
(Dubravka Lakić, filmski kritičar – Politika)

***

Film Slobodana Ivetića je temeljan i istraživački rad, sa obiljem novih i samo za ovu priliku načinjenih svedočanstava… Ivetić je iskoristio samo deo tog snolikog blaga. Ne pamtim kad je neki Fest zatvoren
takvom količinom lepote i filmskih čuda.
(Milan Vlajčić, filmski kritičar i književnik)

(danubeogradu.rs)