Naslovna » Izlasci » Festivali » Prvi Festival javne istorije i u Beogradu
Festival javne istorije (foto: Pixabay)
Festival javne istorije (foto: Pixabay)

Prvi Festival javne istorije i u Beogradu

Tokom maja i juna 2021. Centar za primenjenu istoriju organizuje prvi Festival javne istorije u Kruševcu, Zaječaru, Zrenjaninu i Beogradu.

Ova tradicionalna manifestacija koja se u mnogim zemljama godinama redovno održava ima za cilj upoznavanje javnosti sa važnim, ali zanemarenim istorijskim temama, promovišući novi pristup istoriji koji se temelji na kulturi mira, ravnopravnosti, demokratiji i solidarnosti.

Kroz različite javne događaje poput izložbi, pozorišnih predstava, javnih vođenja i diskusija o istoriji se razgovara na drugačiji način od uobičajenog.

Želja organizatora je da se u javnom prostoru postave pitanja o povezanosti prošlosti, sadašnjosti i mogućih budućnosti: šta (ne)učimo iz istorije; kome ona pripada; koga u njoj nema; čemu još istorija…

Tokom prvog izdanja festivala, govoriće se o antifašističkom otporu, istoriji feminističkog organizovanja i Nedi Božinović, životu Roma/kinja u Beogradu do Drugog svetskog rata, antiratnom pokretu i protestima devedesetih, Zaječarskoj gitarijadi, o načinu pisanja istorije i njenoj zloupotrebi, kao i o mnogim drugim temama.

Festival javne istorije pod sloganom „Čemu još istorija?“ biće organizovan u Beogradu na nekoliko lokacija od 10. do 13. juna 2021.

U Kruševcu je festival održan od 22. do 28. maja, u Zrenjaninu 29. i 30. maja, a posle prestonice program će biti realizovan i u Zaječaru, 17. i 18. juna 2021. (danubeogradu.rs)

Festival javne istorije u Beogradu – program

Festival javne istorije 2021 - program

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.