Naslovna » BG servis » Spasovdan, 10. jun 2021 – slava grada Beograda
Spasovdan - slava grada Beograda (foto: Aleksandra Prhal)
Spasovdan - slava grada Beograda (foto: Aleksandra Prhal)

Spasovdan, 10. jun 2021 – slava grada Beograda

U četvrtak, 10. juna 2021, biće obeležena slava grada Beograda, Spasovdan, a domaćin slave je gradonačelnik Zoran Radojičić.

– Slava ima duhovni i svetovni aspekt i sa te strane pozivam građane da zajedno sa patrijarhom srpskim Porfirijem učestvujemo na litiji koja će početi u 19.00 od Vaznesenjske crkve i ići do Hrama Svetog Save. Prvi put će mošti despota Stefana Lazarevića i Svete Petke biti na ulici zajedno sa nama. Ujutru od 9.00 imaćemo liturgiju a prijem u Starom dvoru od 16.00 – najavio je gradonačelnik.

Litija kreće u 19.00 od Vaznesenjske crkve preko ulica Kneza Miloša, Kralja Milana, Slavije, zatim Bulevarom oslobođenja do Hrama Svetog Save, pa će doći i do zaustavljanja saobraćaja u tom periodu.

– Beograd je vekovima prolazio kroz slavne periode koji nam daju snagu da pobeđujemo u svim teškim trenucima – poručio je Radojičić, naglasivši da tokom litije neće biti problema, jer će biti preduzete sve epidemiološke mere, te da od sugrađana očekuje da tokom litije nose zaštitne maske.

On je podsetio i na istoriju obeležavanja gradske slave Spasovdana, koju više od šest vekova slavimo.

– Od 1403. godine, od kada je Beograd srpska prestonica, pa sve do danas slava se obeležavala na različite načine. Nažalost, od 1946. do 1992. godine smo imali pauzu, a od tada ponovo proslavljamo taj divni praznik kada se Beograđani pomole za bolji život i prosperitet našeg grada. Mislim da je za budućnost Beograda i budućnost svih nas važno da kao i svaki srpski domaćin slavimo slavu Grada Beograda, kao i da kroz tu šetnju i uz molitvu obeležimo ovaj važan dan za Beograd – rekao je gradonačelnik.

Direktor informativne službe Srpske pravoslavne crkve Dušan Stokanović istakao je da će, za razliku od prethodnih godina, sveštenici nositi mošti Svete Petke i Svetog despota Stefana Lazarevića.

– Kada smo sa patrijarhom razgovarali o načinu proslave ovogodišnje slave Grada Beograda, do koje je njemu veoma stalo, on je iskazao mišljenje da svečana litija predstavlja svojevrsnu molitvu za Beograd i Beograđane. Patrijarh, koji će predvoditi litiju, izrazio je želju da u prvim redovima litije budu i medicinski radnici, koji su podneli ogroman teret tokom epidemije virusa korona. Patrijarh će ići pod „nebom“, predstavljenim platnom, baldahinom, koji je razapet na četiri stuba. Po dolasku u Hram Svetog Save vernici će moći da se poklone moštima svetaca – rekao je Stokanović i precizirao da će u litiji biti oko 400 sveštenika, pojci svih beogradskih crkvenih horova i nekoliko kulturno-umetničkih društava.

Višestruki svetski šampion u dizanju tegova Rade Savić biće na čelu litije i nosiće krst.

Dramski umetnici Sloboda Mićalović i Viktor Savić, promoteri gradske slave, pozvali su građane da prisustvuju litiji od Vaznesenjske crkve do Hrama Svetog Save. (Beoinfo)

Izmene u saobraćaju

Početak litije je u 19.00 u ulici Admirala Geprata ispred Crkve Svetog Vaznesenja.

U periodu od 19.00 do 21.00 za saobraćaj će biti zatvorene ulice kojima litija prolazi i to: Admirala Geprata – Kneza Miloša (od Admirala Geprata do Kralja Milana) – Ulica kralja Milana (zaustavljanje od pet do deset minuta na Trgu Slavija) – Bulevar oslobođenja do Hrama Svetog Save.

U periodu od 16.00 do 20.00 saobraćaj će biti obustavljen u ulicama Admirala Geprata (od Kneza Miloša do Balkanske) i u Dobrinjskoj (od Kraljice Natalije do Admirala Geprata). U navedenom periodu privremeno će biti uklonjena sva parkirana vozila na kolovozu koja se zateknu u ulici Admirala Geprata (od ulice Dobrinjske do Kneza Miloša) i Dobrinjskoj ulici (od Kraljice Natalije do Admirala Geprata).

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.