Naslovna » Izlasci » Akcije » Vikend Street Arta u Božidarcu
Vikend Street Arta u Božidarcu (foto: Božidarac)
Vikend Street Arta u Božidarcu (foto: Božidarac)

Vikend Street Arta u Božidarcu

Letnji Vikend Street Arta za seniore biće organizovan u subotu i nedelju, 26. i 27. juna 2021, u Božidarcu (Radoslava Grujića 3).

Za subotu je planirana radionica „Seniori crtaju grafite“ u dvorištu ovog centra, a drugog dana vođene ture Vračarom i virtualna izložba sa VR tehnologijom.

Ulična umetnost je već više od pola veka sa nama. Neizostavan je deo urbanog okruženja. Povodom organizacije Vikenda Street Arta direktor Vladimir Kljajić je izjavio:

– Cilj nam je da predstavimo street art u drugačijem svetlu. Imajući u vidu da u Beogradu i širom Srbije ima dosta negativnih grafita koji su nacionalistički obojeni i estetski ružni, većina sugrađana sa pravom ima negativno mišljenje o ovakom načinu izražavanja. Ipak, to ne bi trebalo da nas ograničava da sive zidove pretvorimo u umetnička platna koja mogu da krase krajeve. Božidarac je prošle godine u saradnji sa udruženjem „Kruna“ organizovao radionicu za seniore, vođene ture i izložbu koja je imala fantastičan odaziv, što ukazuje da se kosmopolitski i urbani duh Beograda koji želimo da negujemo budi.

Street Art za seniore će podrazumevati izradu grafita, stikera i drugih formi ali i kratak osvrt na svet ulične umetnosti namenjenu sugrađanima preko šezdeset godina.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Podršku će im pružiti instruktorka koja će voditi radionicu Jana Danilović, muralistkinja, street umetnica i slikarka sa bogatim iskustvom. Predviđeno trajanje radionice je dva i po sata.

Drugog dana planirana je vođena tura „Vračarom kroz grafite“. Predviđeno trajanje šetnje je dva i po sata. Posetioci će moći da zavire i u virutalni muzej grafita uz pomoć VR tehnologije. U galeriji Božidarca uz VR naočare biće organizovana virutalna šetnja galerijom koja je nastala u okviru prošlogodišnjeg projekta Street Art Belgrade.

Sve aktivnosti su besplatne, ali je obavezna prijava na ovom linku.

(danubeogradu.rs)