Naslovna » Izlasci » Akcije » 117. Beogradska Kritična masa: Platanska ljubav
Beogradska Kritična masa (foto: Tiffany Nutt / Unsplash)
Beogradska Kritična masa (foto: Tiffany Nutt / Unsplash)

117. Beogradska Kritična masa: Platanska ljubav

U subotu, 31. jula 2021. od 16.30, na Trgu Nikole Pašića počeće 117. Beogradska Kritična masa, biciklistička vožnja pod sloganom „Platanska ljubav“.

Kritična masa je međunarodni pokret koji u Srbiji postoji već 10 godina i koji se zalaže za prava biciklista i izgradnju biciklističkih staza kao podsticaja zdravijeg života, čistijeg vazduha u gradovima, rasterećenja saobraćajne gužve i usporavanja ubrzanih klimatskih promena.

Kritična masa je ovom prilikom posvećena pravilnom renoviranju Severnog bulevara koje će sačuvati postojeće platane i obuhvatiti izgradnju pravilne saobraćajne infrastrukture koja obuhvata biciklističke staze.

Trenutni plan investitora, uz dozvolu gradskih vlasti, planira da ove platane stare više od 80 godina poseče kao deo renoviranja severnog bulevara. Tim arhitekata i inžinjera pejzažne arhitekture iz UG „Ulice za bicikliste“ je već predao svoj predlog renoviranja, kojim bi se izbegla seča postojećih platana i unapredila saobraćajna infrastuktura. Prakse širom sveta pokazuju da razvijanje biciklističkih staza rasterećuje automobilski saobraćaj, smanjuje gužve na ulicama i pomaže smanjenju zagađenja, čime doprinosi opštem poboljšanju zdravlja svih ljudi.

„Većina današnjih protesta koji pokušavaju da zaustave uništavanje zelenila i smanje zagađenja u gradovima se dešava tek nakon što problem eskalira. U slučaju Severnog bulevara imamo priliku da od gradskih vlasti zahtevamo da zajedno rešimo problem na vreme – UG ‘Ulice za bicikliste’ se uključilo u samu izradu planova, predajom našeg predloga, kojim zahtevamo dobru saobraćajnu i zelenu infrasturkturu za sve građane i građanke, i čuvanje svakog drveta u Beogradu.

Pored skretanja pažnje na potencijalni problem Severnog bulevara, ovomesečna Kritična masa nas vodi preko Pančevačkog mosta, koji je deo međunarodne rute Eurovelo. Bezbedan prelaz preko Pančevačkog mosta je ključan u stvaranju beogradske saobraćajne infrastrukture, koja bi omogućila povezivanje dve strane obale za biciklistički saobraćaj.

Kritična masa će se nakon odlaska i kruga po naselju Kotež, vratiti nazad preko Pančevačkog mosta i završiti piknikom kod Hale Pionir, gde ćemo zajedno sa inicijativom ‘Odbranimo poljanu’, ukazati na važnost očuvanja te zelene površine“, najavili su organizatori popularnu biciklističku vožnju. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.