Naslovna » Izlasci » Festivali » 49. Filmski festival u Sopotu
49. Filmski festival u Sopotu
49. Filmski festival u Sopotu

49. Filmski festival u Sopotu

49. Filmski festival u Sopotu biće održan od 11. do 17. jula 2021. u Centru za kulturu Sopot, pod sloganom „U predvorju jubileja“.

Organizatori manifestacije su Centar beogradskih festivala – CEBEF i CZK Sopot.

Filmski autori, čija će ostvarenja biti prikazana, pričaki su o festivalu…

– Nadam se da će ovogodišnje dvostruko festivalsko izdanje priuštiti gledaocima u Sopotu i dvostruko zadovoljstvo. Dvadesetak domaćih filmova na jednom mestu, prikazanih u nekoliko dana, predstavlja nešto čega se ne bi postidele ni razvijenije kinematografije od naše, i posetioci će sigurno moći da izaberu filmove po svom ukusu – rekla je autorka filma „Ajvar“, Ana Maria Rossi.

– Filmski festival u Sopotu je festival sa dugom tradicijom, koji se, uprkos prolaznim pokušajima nekih drugih festivala, vremenom nametnuo i opstao kao naš nacionalni festival, što je koncept koji treba da produbljuje u narednim godinama. Ono što me najviše privlači je priroda sopotskog kraja i neobavezna, neuštogljena atmosfera festivala – kaže Mladen Đorđević, reditelj filma „Sumrak u bečkom haustoru“.

– Filmski festival u Sopotu je meni veoma drag i važan, tim pre što sam upravo na njemu osvojio svoj prvi Gran Pri za film „Ustanička ulica“ koji sam producirao, na njemu bio ko-scenarista i igrao glavnu ulogu, a posebno mi je drago to što je ove godine, kada će se u Sopotu prikazati film „Realna priča“, konkurencija mnogo veća – izjavio je Gordan Kičić.

Filmski festival u Sopotu ove godine pružiće ljubiteljima i poštovaocima filmske umetnosti jedinstvenu priliku da prate prošireni festivalski program, s obzirom na to da tokom jula 2020. festival nije održan zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Ove godine će publika zahvaljujući pomenutom integrisanju programa, moći na jednom mestu da isprati celokupnu produkciju domaćeg filma u periodu od dve godine koje su za nama.

U toku sedam dana festivala u Sopotu biće prikazano 23 filma u takmičarskom programu, četiri filma van konkurencije, kao i četiri filma za decu. Poseban dodatak manifestaciji ove godine biće kratki filmovi mladih autora.

Pored filmskih projekcija, Filmski festival u Sopotu će imati raznovrstan prateći program koji će, pored tradicionalnog svečanog otvaranja festivala uz defile filmskih ekipa, dodelu počasnih nagrada, koncertni program i vatromet, sadržati panel diskusiju, izložbu…

Program pogledajte na OVOM LINKU. (danubeogradu.rs)