Naslovna » Izlasci » Festivali » 54/55. Bitef od 13. do 25. septembra 2021.
BITEF 2021
BITEF 2021

54/55. Bitef od 13. do 25. septembra 2021.

„Dupli“, 54/55. Bitef biće održan od 13. do 25. septembra 2021, sa četrnaest predstava, desetak repriza i bogatim pratećim programom.

Sekretar za kulturu Ivan Karl podsetio je da Bitef nije održan prošle godine u punom kapacitetu, već samo prolog – zbog pandemije virusa korona i istakao da je to razlog što ove godine imamo duplo izdanje festivala.

– Želimo da nastavimo kontinuitet, Bitef se bliži svom šezdesetom izdanju i na ovaj način nećemo imati „prazan hod“ u njegovom istorijatu. Ovogodišnji Bitef je specifičan, ali zbog toga i najatraktivniji. Prepoznali smo trud Bitef teatra, umetničkog direktora i odbora manifestacije i opredelili smo znatno veći budžet u iznosu od 45 miliona dinara, uz sredstva koja su data na konkursu Ministarstva kulture, kao i sredstva sponzora- kazao je Karl.

Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica podsetio je da je slogan predstojećeg Bitefa „Na ivici budućnosti“ identičan prethodnom i da predstavlja nastavak prošlogodišnje manifestacije.

– Neki od razloga za ovaj slogan su ekološka kriza, klimatske promene, zagađenje vazduha i svi problemi koji ih prate. To je i glavna tema Bitefa, pa će tako u prvom delu festivala dominirati ekološka kriza pa sve do posthumanizma, sveta u kome će postojati bolja ravnoteža između nas i prirode. To je tematska linija iz koje proističe i umetnička, jer ćemo u drugom delu preispitivati živo izvođačko prisustvo na sceni. Biće tu i robota, dronova, izvođačko telo će biti dekonstruisano, ispitivano i razgrađivano svetlosnim efektima, veštačkom inteligencijom i na druge načine – kazao je Medenica i najavio 14 predstava u glavnoj takmičarskoj selekciji.

Direktor Gete instituta Frank Bauman i ataše za kulturu Francuskog instituta u Srbiji Katrin Fodri izrazili su zadovoljstvo što mogu da podrže ovogodišnji Bitef i najavili predstave iz svojih zemalja.

Na ovogodišnjem, 54/55. Bitefu, u takmičarskom delu festivala biće prikazane predstave „Living rum“, „Cement Beograd“, „Pluća“, „Klimatski plesovi“, „Neprijatelj naroda“, „Kaspar“, „Fjutur Forčun“, „Opčinio sam te“, „Višnjik u Višnjiku“, „Kao da kraj nije ni sasvim blizu“, „Konferencija odsutnih“ i „Fleš“ u izvođenju pozorišnih trupa iz Srbije, Nemačke, Francuske, Belgije, Slovenije i drugih zemalja.

Preuzmite glavni program Bitefa 2021! (234 downloads)

Preuzmite prateći program Bitefa 2021! (78 downloads)

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.