Naslovna » BG svaštara » Književnost » Ana Dragović Drljević – Kako je Veka veštica zavolela bajke
Ana Dragović Drljević - Kako je Veka veštica zavolela bajke
Ana Dragović Drljević - Kako je Veka veštica zavolela bajke

Ana Dragović Drljević – Kako je Veka veštica zavolela bajke

U izdanju Kreativnog centra objavljena je nova slikovnica Kako je Veka veštica zavolela bajke autorke Ane Dragović Drljević.

Dvadeset sedam ulica, jedanaest solitera i četrdeset devet kuća dele devojčicu Nadu od njene bake. To je baš, baš daleko, a Nada i baka mnogo vole da se igraju i da čitaju bajke zajedno. Zato baka svakog dana putuje čak s drugog kraja grada do unuke. Ali jednog dana na tom putu isprečila joj se veštica Veka, jedna opasna veštica koja ne voli kada se deci čitaju bajke…

Šta sve može da se desi kada se priča o Crvenkapi okrene naopačke, pa baka krene u posetu unuci s darovima u rancu, ali joj se na putu, umesto vuka, ispreči opasna veštica Veka?

Odgovore na ova pitanja daje nam nova slikovnica Kako je Veka veštica zavolela bajke. Slikovnica je namenjena deci u uzrastu od četiri godine do sedam godina, ali se nadamo da će u njoj uživati i roditelji, kao i drugi odrasli koji se upuste u avanturu čitanja s decom.

Ova simpatična priča govori o baki koja se hrabro i domišljato bori s raznoraznim smicalicama što joj ih na putu do unuke priređuje veštica.

A ta veštica će učiniti sve što je u njenoj moći kako bi sprečila baku da stigne do Nade. Poslaće olujne vetrove, kišu i sneg, raznorazne veštičje čarolije i sve to zato što ne voli kada se deci čitaju bajke u kojima su veštice ružne i zle. Baka će do kraja priče otkriti da se iza ovih Vekinih nevaljalstava krije sasvim poseban i tužan razlog.

Kao svaka dobra i mudra baka, potrudiće se da nađe rešenje za Vekin problem i da ujedno nauči svoju unuku, kao i sve male čitaoce, tome da svaki junak s kojim se susrećemo, kako u životu tako i u pričama, ima i dobru i lošu stranu.

Slikovnica o veštici Veki, kako navodi autorka, inspirisana je stvarnim događajem:

– Jednog dana moja ćerka je s nestrpljenjem očekivala baku, zaglavljenu u saobraćajnoj gužvi. Da nekako prekratimo vreme, u hodu sam smislila objašnjenje zasnovano na ovoj istinitoj nezgodaciji. Tako se rodila ideja za priču Kako je Veka veštica zavolela bajke.

Priča o baki, Veki i Nadi zaokružena je i likovno uobličena ilustracijama Marice Kicušić. Višestruko nagrađivana domaća ilustratorka, radeći u svom prepoznatljivom maniru, unosi elemente dinamike i humora i na sasvim poseban način priča ovu nežnu priču o ljubavi između bake i unuke.

U skladu sa željom autorke, crteže je radila ručno i u tehnici akvarela, što čitavoj slikovnici daje poseban ton.

– Verujem da je dobra ilustracija mnogo više od predstavljanja teksta. Ta dva elementa se dopunjuju i nadograđuju. Ponekad crtež nosi i skrivenu poruku, koja se čita između redova – ističe autorka i poziva roditelje da se s decom, pored čitanja osnovnog teksta, zabave i dodatnim „čitanjem“ ilustracija u ovoj slikovnici.

Ana Dragović Drljević (foto: Tijana Janković / Miss Stills Photography)
Ana Dragović Drljević (foto: Tijana Janković / Miss Stills Photography)

Ana Dragović Drljević je rođena 1980. godine. Završila je Fakultet političkih nauka u Beogradu, novinarski smer. Pisala je za dnevne novine, naučne časopise i nedeljnike. Radila je kao PR menadžer i web-urednica Standup.rs, prve organizacije koja je radila na uspostavljanju ovog pozorišnog i scenskog pravca kod nas.

Koautor je knjige Mešovita hrana, o zdravijem pristupu ishrani i prilagođavanju tradicionalne kuhinje i lečenja savremenom životu. Autorka je bloga Anine cake, gde beleži savete i trikove iz svog iskustva, kao i svoje priče. Otkad joj se rodila ćerka Neva, fokus se prebacio na čitanje, mnooogo čitanja i maštanja s detetom, iz čega se rodila njena prva priča za decu (i odrasle) Kako je Veka veštica zavolela bajke.

Marica Kicušić diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, Odsek primenjena grafika. Samostalni je umetnik i član je ULUPUDS-a od 2011. Neke od njenih oblasti jesu kombinacija primenjene i likovne umetnosti – animacija, ilustracija dečjih knjiga, digitalna i tradicionalna grafika, digitalni kolaž, dizajn plakata, mural, crtež.

Učestvovala je na preko 60 domaćih i inostranih izložbi. Dobila je mnoštvo nagrada, među kojima su Nagrada Neven, kao i nagrade Beogradskog sajma knjiga i ULUPUDS-a.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.