Naslovna » Izlasci » Tribine » Beograd za početnike: Mitovi i zablude srpske i svetske istorije
Beograd za početnike: Mitovi i zablude srpske i svetske istorije
Beograd za početnike: Mitovi i zablude srpske i svetske istorije

Beograd za početnike: Mitovi i zablude srpske i svetske istorije

Tribina „Beograd za početnike“, posle duge pauze zbog virusa korona, biće održana u petak, 2. jula 2021, uz prisustvo publike, u Galeriji 73.

Mnogo smo puta čuli da su žene u srednjem veku nosile pojas nevinosti. Da li je to mit ili istina? Da li je Marija Antoaneta, saznavši da njeni podanici gladuju, zaista izgovorila one famozne reči: „Ako nemaju hleba, nek jedu kolače“?

Ko je stvarno spalio Rim, kog je porekla čuveni Marko Polo, da li je Kolumbo prvi video kopno Amerike, kog je porekla bio car Justinijan, ko je bio poslednji Nemanjić, da li je Šekspir prvi udahnuo književni život Romeu i Juliji, šta je uništilo stare civilizacije Maja, Inka i Asteka, ima li preživelih potomaka carske porodice Romanov, da li su Če Gevari odsečene ruke i glava, kako je skončao Napoleon…

Mnogo smo puta čuli da se na dvoru Nemanjića jelo zlatnim viljuškama… Da li je to mit ili ili istorijska istina? Gde su glave kneza Lazara i Karađorđa? Da li je Marko Kraljević junak ili turski vazal? Da li je Vuk Branković izdajnik? Zašto car Dušan nije postao svetac? Jesu li mošti Svetog Save spaljene? Da li je Draža Mihailović bio prvi gerilac u Evropi u Drugom svetskom ratu? Ko je stvarno ubio Murata na Kosovu? Da li je Tito posetio Jasenovac? Da li je car Dušan ubio svog oca? Da li je kraljica Draga u trenutku ubistva bila trudna? Da li je Gavrilo Princip napisao čuvene stihove o „bečkim sjenama“? Da li je major Gavrilović izgovorio čuveni borbeni poklič? Zašto na Titovom grobu nema petokrake?

Ovo je tek vrh ledenog brega najvećih mitova i zabluda srpske i svetske povesti, koji će u živoj, a finoj raspravi, naučno, a popularno, uz obilje anegdota i istorijskih pikanterija, demistifikovati znameniti istoričar Dejan Ristić.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Priča „Mitovi i zablude srpske i svetske istorije“ počinje 2. jula u 19.00 u Požeškoj 83a i očekuje se veliko i burno istorijsko putešestvije.

Tragajući precizno, istorijskim i naučnim činjenicama, Dejan Ristić otkriće prisutnima šta je mit, a šta se zaista dogodilo u brojnim mitologiziranim crticama svetske istorije. Biće ovo veče za učtive rasprave i učenje na istinitim temeljima, baš kao i najnovija knjiga Dejana Ristića „Legende svetske istorije“, koja je već postala bestseler i obavezna porodična lektira.

Ulaz je slobodan.

Moderatorka je Smiljana Popov, autorka i urednica emisije „Beograd za početnike“ koja poziva zainteresovane: „Dođite da istražimo šta je to u ljudskoj prirodi, ali i istorijskim procesima, zbog čega je veliki Jovan Cvijić zapisao: ‘Ali kao pauk, tako ljudi oko sebe pletu mrežu od istorijskih predrasuda, od nacionalnih sujeta, od izvitoperenih načina života, i ona ih može duhovno izolovati od ostaloga sveta i učiniti da postanu arhaični'“. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.