Naslovna » Izlasci » Akcije » Besplatni letnji programi za penzionere (leto 2021)
Besplatni letnji programi za penzionere (foto: Pixabay)
Besplatni letnji programi za penzionere (foto: Pixabay)

Besplatni letnji programi za penzionere (leto 2021)

Besplatni letnji programi za penzionere biće održavani u narednim mesecima u klubovima za aktivno starenje Gerontološkog centra Beograd.

Tokom leta biće organizovano 13 besplatnih programa u klubovima za starije, od kurseva ručnih radova do upravljanja društvenim mrežama. Biće i izleta po Srbiji za najstarije sugrađane a da bi se ta prilika iskoristila, potrebno je da kontaktiraju sa svojom opštinom.

Edukativni programi su prilagođeni svim zainteresovanim seniorima bez obzira na prethodni nivo znanja. Cilj programa je podsticanje neformalnog obrazovanja, razvijanje amaterskog stvaralaštva, socijalizacija korisnika, razvijanje motoričkih sposobnosti i koordinacija i sticanje znanja i veština iz različitih oblasti. Programe sprovode i realizuju radni terapeuti dnevnih centara i klubova.

Tokom jula članovima su na raspolaganju sledeće aktivnosti i kursevi…

Kurs računara

U okviru ovog kursa polaznici će se upoznati sa osnovama rada na računaru. Program kursa obuhvata upravljanje datotekama, rad na internetu, otvaranje imejl-adrese, otvaranje naloga i upoznavanje sa društvenim mrežama.

Maksimalan broj polaznika po jednoj grupi je pet osoba, a kurs traje 10 časova. Lokacije su: Klub „Stari grad 2“ Svetogorska 14, ponedeljak i petak od 9 do 10.30 i od 11 do 12.30 časova; Klub „Drinka Ćuković“, Bulevar kralja Aleksandra 265, utorak od 9 do 10.30 časova.

Kurs upotrebe android telefona i upravljanje mobilnim aplikacijama

U okviru ovog kursa polaznici će se upoznati sa upotrebom i radom na android telefonima, savladavati osnovne aplikacije za korišćenje, kao i društvene mreže. Maksimalan broj polaznika po jednoj grupi je sedam osoba, a kurs traje sedam časova.

Lokacije su: Klub „Drinka Ćuković“, Bulevar kralja Aleksandra 265, utorak od 11 do 12.30 i petak (od 23. jula) od 11 do 12.30 časova; Klub „Mihajlo Stupar 1″, General Ždanova 32, sreda od 9.30 do 11 časova; Klub “ Stari grad 2″, Svetogorska 14, četvrtak od 9 do 10.30 i od 11 do 12.30 časova.

Kurs fotografije

U okviru ovog kursa članovi će imati mogućnost da saznaju nešto više o fotografijama i njenim mogućnostima, osnovama fotografije kroz zadatke (portret, pejzaž, mrtva priroda), kao i osnovama obrade fotografije na svom telefonu. Uslov za pohađanje kursa je da polaznik ima svoj mobilni telefon ili fotoaparat. Kurs traje sedam časova.

Maksimalan broj polaznika po jednoj grupi je sedam osoba. Lokacije su: Klub „Stari grad 2“, Svetogorska 14 (od 20. jula), utorak od 9 do 12 časova.

Kreativne radionice za seniore

Kreativne radionice su namenjene svim članovima koji žele da na kreativni način ispune svoje slobodno vreme. U okviru radionice članovi imaju mogućnost da usavršavaju postojeće tehnike i da usvajaju nova znanja i veštine iz različitih hobi tehnika. U dogovoru sa korisnicima, u zavisnosti od njihovih interesovanja i potreba, u okviru svake radionice će se obrađivati više tehnika (dekupaž, transfer, izrada cvetova od papira, pletenje korpica od novina itd.).

Maksimalan broj polaznika po jednoj grupi je 10 osoba. Lokacije su: Klub „Dragiša Ćirić“, Bežanijska 2, ponedeljak od 9 do 11.30 časova; Klub „Stari grad 2“, Svetogorska 14, utorak od 9 do 11.30 časova.

Kurs dekupaža

Na ovom kursu polaznici će imati mogućnost da nauče hobi tehniku dekupaža, mešanje boja i da se upoznaju sa materijalima za rad. Obrađuju se drvo, staklo, keramika. Članovi donose svoje predmete koje nakon kursa nose kući.

Kurs traje sedam časova. Maksimalan broj polaznika po jednoj grupi je 10 osoba. Lokacije su: Klub „Stari grad 2“, Svetogorska 14, utorak od 9 do 11.30 časova; Klub „Anđelka Trnavac“, Crnotravska 136, petak od 11 do 12.30 časova.

Kurs transfer tehnike

Kurs transfer tehnike polaznicima pruža osnovna znanja i veštine kako da transferuju tekst ili sliku na željenu površinu. U okviru kursa upoznaju se sa tehnikom rada i materijalima.

Maksimalan broj polaznika po jednoj grupi je sedam. Lokacija je Klub „Dragiša Ćirić“, Bežanijska 2, ponedeljak od 9 do 11.30 časova.

Kurs šivenja

Kurs omogućava polaznicima da na jednostavan način ovladaju osnovama krojenja i šivenja. Program kursa obuhvata upoznavanje sa radom na mašini za šivenje, raznim vrstama materijala, kao i krojenjem i modeliranjem prema građi polaznika.

Maksimalan broj polaznika po jednoj grupi je pet osoba. Lokacija je Klub „Vračar“, Sime Igumanova 4, sreda od 9 do 11 i od 11 do 13 časova.

Radionica pačvork

Polaznici se upoznaju sa posebnom tehnikom šivenja, spajanja različitih komada tkanine po određenom šablonu. Ovom tehnikom nastaju prekrivači, jastučnice, torbe.

Maksimalan broj polaznika po jednoj grupi je pet osoba. Lokacija je Klub „Vračar“, Sime Igumanova 4, četvrtak 9 do 11 i od 11 do 13 časova.

Radionica keramike

U okviru radionice polaznici se upoznaju sa vrstama i osobinama gline i alatima za obradu kroz tri osnovne tehnike rada sa glinom.

Maksimalan broj polaznika po jednoj grupi je sedam osoba. Lokacija je Klub „Mileva Marić Ajnštajn“, Mileva Marić Ajnštajn 44, četvrtak (od 16. jula) od 9 do 11 časova.

Radionica mozaika

Radionica pruža polaznicima osnovna znanja o dekorisanju površina (zid, pod, stolovi, saksije…) slaganjem raznobojnih kockica različitih materijala (pločice, staklo, kamenčići…).

Maksimalan broj polaznika po jednoj grupi je sedam osoba. Lokacija je Klub „Anđelka Trnavac“, Crnotravska 136, petak od 9 do 10.30 časova.

Radionica murala

Radionica murala je namenjena članovima Kkluba „Drinka Ćuković“. U okviru ove radionice korisnici će imati priliku da se upoznaju sa procesom stvaranja murala, materijalima potrebnim za rad i u praksi će primeniti svoja stečena znanja. Cilj radionice je da se oslika zid u klubu na Zvezdari.

Maksimalan broj polaznika po jednoj grupi je sedam osoba. Lokacija je Klub „Drinka Ćuković“, Bulevar kralja Aleksandra 265, petak od 9 do 11 časova.

Snimanje muzičkog video-spota pevačke grupe „Zabranjeno starenje“

Zbog nemogućnosti održavanja proba, članovi hora će se pojedinačno snimati telefonom i video-materijal prosleđivati radnom terapeutu, nakon čega će video biti editovan i spojen u jednu celinu. Hor broji oko 30 članova i ima svoje tri autorske pesme.

Sastanci se održavaju po potrebi i na njima se korisnicima daju jasne smernice za snimanje. Sastanci se održavaju u Klubu „Stari grad 2“.

Snimanje video-tutorijala za YouTube kanal „Gerontološki centar Beograd“

Video-tutorijali (radionice) u kojima članovi dnevnih centara i klubova prezentuju neku od svojih veština (vez, heklanje, šivenje). Maksimalan broj učesnika po jednoj grupi je sedam osoba. Lokacija je Klub „Dragiša Ćirić“, Bežanijska 2, sreda od 9 do 11 časova (6. i 13. jul).

Redovne aktivnosti

Pored navedenih kurseva, u dnevnim centrima i klubovima iz oblasti radne terapije se odvijaju uobičajene, redovne aktivnosti:

  • reverzibilni dnevni boravak;
  • standardne društvene igre (pikado, domine, šah i „ne ljuti se čoveče“);
  • čitanje dnevne štampe;
  • konzumiranje toplih i hladnih napitaka po zaštitnim cenama;
  • psihološka podrška socijalnih radnika radi sprečavanja osećanja otuđenosti i depresije kod korisnika;
  • savetodavni rad sa korisnicima u cilju ostvarivanja prava iz oblasti socijalne zaštite.

Sve aktivnosti se sprovode uz poštovanje propisanih mera zaštite (nošenje maski i držanje odgovarajuće distance). (Beoinfo)