Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Cvetnjak u obliku natpisa „Zemun“
Cvetnjak u obliku natpisa "Zemun" (foto: J. D.)
Cvetnjak u obliku natpisa "Zemun" (foto: J. D.)

Cvetnjak u obliku natpisa „Zemun“

Završeni su radovi na izradi i formiranju cvetnjaka u obliku natpisa „Zemun“, na škarpi ispred spomenika „Stara Železnička stanica“.

Cvetnjak je formiran od sezonskog cveća, na škarpi, ispred spomenika, na Keju oslobođenja u Zemunu ka Dunavu. To će omogućiti stalnu promenu kolorita iz sezone u sezonu. Posađeno je 2.715 komada letnjeg cvetnog rasada – begonije crvene boje, na ukupnoj površini od 54 m2.

Travnata površina oko cvetnjaka obnovljena je postavljanjem travnog busena, na ukupnoj površini od 636 m2, a ugrađen je i automatski zalivni sistem, piše u saopštenju JKP „Zelenilo – Beograd“.

Još 2013. godine, započeto je sa ovakvim načinom ulepšavanja zelenih površina. Prva lokacija na kojoj je izvršena sadnja cveća u obliku natpisa bila je na Autoputu. Cvećem je iscrtan grb Beograda i ispisan naziv glavnog grada. Ovaj grb nalazi se duž škarpe na Novom Beogradu, u nivou Geneks kule i u njega je ugrađeno oko 3.000 sezonskog cvetnog rasada.

Drugi ovakav simbol je cvetna zastava Srbije koja se nalazi na škarpi pored isključenja sa autoputa u naselje Bežanijska kosa. Površina ovog cvetnjaka iznosi 7000 kvadratnih metara.

Nedaleko od tog mesta, takođe na autoputu, u nivou sa SC „11.april“ cvetnim slovima ispisan je naziv „Srbija“, takođe cvećem u bojama naše zastave.

Sa ovom temom napravljen je i cvetnjak na šetalištu uz levu obalu Save na potezu između mosta „Gazela“ i Brankovog mosta, sa novobeogradske strane. Cvetna površina formirana je iz tri dela – dva dela cvetne površine su u obliku i bojama zastave Srbije, a između njih je ćiriličnim slovima cvećem ispisano „Srbija“. Čitava zona cvetnjaka je dugačka 37 i široka šest metara. Ukupno je zasađeno 4806 cvetova.

Svi ovi cvetnjaci izgledaju impozantno, i ističu simbole Beograda i Srbije menjajući izgled površina na kojima se nalaze. (danubeogradu.rs)