Naslovna » Izlasci » Film » DOK Cinema Masters: Puriša Đorđević
DOK Cinema Masters
DOK Cinema Masters

DOK Cinema Masters: Puriša Đorđević

U okviru ciklusa DOK Cinema Masters u Domu omladine će biti organizovane projekcije filmova doajena domaće kinematografije Puriše Đorđevića.

Pre prve projekcije, Puriša Đorđević putem video linka obratiće se publici u Domu omladine Beograda i učestvovati u razgovoru sa autorkom programa Jovanom Nikolić.

U subotu, 10. jula 2021. od 20.00, publika će moći da pogleda film „Plašim se, da se sve razume“ iz 2017. godine.

  • 32’ 32’’; Srbija, 2017
  • Scenario i režija: Puriša Đorđević
  • Direktor fotografije: Miodrag Milošević
  • Montaža: Sanjin Perišić, Miloš Korać
  • Produkcija: Centar film / Akademski filmski centar DKSG

– Ovaj film je moj prijateljski susret sa Jiržijem Menclom. Bio sam sa njim u Pragu, dogovor o jednom zajedničkom filmu. Dolazak Jiržija Mencla u Beograd da režira operu „Zaljubljen u tri narandže“. Mencl je pristao na moj predlog da njegov boravak u Beogradu iskoristim sećajući se njegovog života u Pragu, braka i slično. Uz priču iz Praga snimljene su scene kako Mencl pristupa režiji opere. Mnogo dokumentarnih scena u režiji opere snimio je iz ruke Miša Milošević. Savršeno!“ – pojasnio je Đorđević ukratko svoj film.

Sledeće subote, 17. jula od 20.00, na programu će biti film „Branko Ćopić: Mala moja iz Bosanske Krupe„.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

  • 28’ 47’’; Srbija, 2015
  • Scenario i režija: Puriša Đorđević
  • Direktor fotografije: Miodrag Milošević
  • Montaža: Marija Kovačina
  • Produkcija: Akademski filmski centar DKSG

– U filmu su na prvi pogled dati biografski podaci, ali praćeni dodatkom o njegovim ratnim godinama kada je izgubio sestru. Dakle, razbio sam formu dokumentarnog filma i na taj način prikazan je u suštini život Branka Ćopića – rekao je Puriša Đorđević i dodao:

– Oba ova filma dokazuju još jednom moj pristup ili bolje reći moju želju da snimajući filmove, igrane ili dokumentarne tražim one izraze u realizaciji koji mogu da podstaknu u traženju boljih rešenja, za nas koji snimamo. Svaki film mora da bude i ličnost autora. Dodajem da sam snimo preko pedeset dokfilmova; biografiju našeg pisca Ace Popovića; film o autoru „Hazarskog rečnika“, Miši Paviću; film o nosiocu dve Karađorđeve zvezde iz Prvog svetskog rata, bio je to film o Budi Davidoviću, ratniku. Film „Deca sa granice“ bio je 1968. godien u zvaničnom programu festivala u Kanu. U filmu „Deca sa granice“ snimio sam Slavka Vorkapića. Ukupno, snimio sam više od pedeset kratkih i dokfilmova.

Ulaz na obe projekcije je besplatan. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.