Naslovna » BG svaštara » Književnost » Miljana Prijić – Sunce, beba i ja
Miljana Prijić - Sunce, beba i ja
Miljana Prijić - Sunce, beba i ja

Miljana Prijić – Sunce, beba i ja

Dnevnik zajedničkog odrastanja autorke Miljane Prijić, pod naslovom „Sunce, beba i ja„, najnovije je izdanje Kreativnog centra.

Reč je o netipičnoj radosnici u kojoj zajedno rastu jedna beba, njen stariji brat ili sestra i jedno porodično Sunce.

Dolazak drugog deteta veliki je događaj u svakoj porodici i može biti naročito izazovan za starije dete. Njemu je potrebno mnogo objašnjenja o promenama koje se dešavaju, kao i ohrabrenja da mu neće nedostajati roditeljska ljubav ili pažnja.

U ovoj radosnici starije dete, samostalno ili uz pomoć roditelja, treba da popunjava predviđena mesta za sebe i za bebu i na taj način sačuva uspomene o zajedničkom odrastanju.

Sve što se ispisuje na stranicama ove knjige, bez obzira na to da li je reč o visini, težini, boji očiju, prvoj reči, prvom koraku ili omiljenoj igri, jesu podaci koji se odnose i na mlađe i na starije dete. Posebno su upečatljivi segmenti u kojima je potrebno opisati događaje iz zajedničkog života bebe i starijeg deteta, poput prvog zimovanja, prvih nestašluka, ali i različitih prilika za trenutke nežnosti.

Ove dečje minijature, uz druge detalje iz porodičnog života, grupišu se oko centralnog motiva ove knjige – porodičnog Sunca. Na kraju svake celine dete koje popunjava radosnicu pozvano je da nacrta Sunce svoje porodice.

Miljana Prijić - Sunce, beba i ja

Uz dolazak bebe, ali i uz beleženje svih uspomena i dirljivih događaja, otiskivanje stopala i šaka, šaranje i žvrljanje, lepljenje fotografija, maštanje i razne zajedničke projekte, svako naredno nacrtano sunce u ovoj knjizi biće sve veće i sijaće sve jače. Na taj način Sunce, beba i ja postaće ne samo dnevnik dečjeg odrastanja već i dnevnik ljubavi jedne porodice.

Dirljivosti ove radosnice naročito doprinose nežne ilustracije Marice Kicušić, kao i korice knjige, izrađene od mekog materijala.

Sunce, beba i ja je radosnica koja će uključiti celu porodicu u ispisivanje posebne porodične priče. Roditelji i deca je mogu zajedno popunjavati, pa čak i ilustrovati, a kasnije čitati i podsećati se dragocenih porodičnih uspomena.

Miljana Prijić (foto: Glišo Prijić)
Miljana Prijić (foto: Glišo Prijić)

Miljana Prijić (Niš, 1981), autorka priče, završila je osnovne i master studije psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, kao i edukaciju iz sistemske porodične psihoterapije na beogradskom Institutu za mentalno zdravlje. Ima desetogodišnje iskustvo rada kao stručni saradnik-psiholog u Predškolskoj ustanovi „Čukarica“. Bavi se savetodavnim i psihoterapijskim radom. Majka je troje dece.

Marica Kicušić diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek primenjena grafika. Samostalni je umetnik i član u ULUPUDS-a od 2011. Neki od njenih oblasti su kombinacija primenjene i likovne umetnosti – animacija, ilustracija dečijih knjiga, digitalna i tradicionalna grafika, digitalni kolaž, dizajn plakata, mural, crtež. Učestvovala je na preko 60 domaćih i inostranih izložbi. Dobila je mnoštvo nagrada, među kojima su nagrada Neven, kao i nagrade beogradskog Sajma knjiga i ULUPUDS-a.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.