Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Svetski dan borbe protiv raka pluća: Simboli Beograda u ljubičastoj boji 1. avgusta 2021.
Svetski dan borbe protiv raka pluća: Simboli Beograda u ljubičastoj boji (foto: beograd.rs)
Svetski dan borbe protiv raka pluća: Simboli Beograda u ljubičastoj boji (foto: beograd.rs)

Svetski dan borbe protiv raka pluća: Simboli Beograda u ljubičastoj boji 1. avgusta 2021.

Svetski dan borbe protiv raka pluća – 1. avgust biće obeležen i ove godine u Beogradu pa će simboli prestonice biti u ljubičastoj boji.

Palata Albanija, velika kupola Doma Narodne skupštine, Brankov most, kao i Most na Adi svetleće ljubičastom bojom u noći između 31. jula i 1. avgusta 2021, uz tehničku asistenciju Javnog komunalnog preduzeća „Javno osvetljenje“, saopšteno je iz ovog preduzeća.

Grad Beograd na ovaj način pruža podršku Društvu Srbije za borbu protiv raka i podseća da je karcinom pluća najčešće maligno oboljenje, kako u svetu tako i u našoj zemlji.

Godišnje od ove bolesti oboli oko 1,2 miliona ljudi, od čega u Srbiji oko 6.000. Najveći faktori rizika obolevanja su pušenje, aktivno ili pasivno, izloženost opasnim materijama, genetske predispozicije.

Naučna zajednica u Srbiji aktivno vodi kampanju kako bi se mobilisala šira društvena zajednica u cilju afirmacije prevencije i rane dijagnostike bolesti. (Beoinfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.