Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Tango Jazz Quartet u Ustanovi Guarnerius
Tango Jazz Quartet
Tango Jazz Quartet

Tango Jazz Quartet u Ustanovi Guarnerius

U petak, 13. avgusta 2021. od 19.00, u Ustanovi Guarnerius (Džordža Vašingtona 12), u okviru međunarodne turneje, nastupiće Tango Jazz Quartet.

Posle četiri godine, beogradska publika ponovo će imati priliku da uživa u čarobnom miksu džeza i anga i nastupu vrhunskih umetnika iz Argentine.

Cena ulaznice je 1000 dinara, a broj karata je ograničen i mogu se rezervisati putem mejla info@guarnerius.rs ili telefonom 069/3612-038.

Tango Jazz kvartet iz Argentine, kombinuje melodijske i ritmičke obrasce tanga sa harmonijom i improvizacijom džeza. Ovaj novi pristup tangu i džezu naišao je na oduševljenje, kako u Argentini tako i na međunarodnom nivou.

Muzika Tango Jazz kvarteta kreće se od tradicionalnog tanga do muzike Astora Pjacole, a da nikada zapravo nije napustila „teritoriju“ džeza.

Sve je počelo kada je saksofonista i klarinetista Gustavo Firmenih, sa svojim Tango Jazz kvartetom, oživeo plesne večeri u Buenos Ajresu nazivajući ih „Típica y jazz“. Te plesne večeri bile su uobičajene u zlatnoj eri tanga, kada su tango i džez živeli zajedno a svirani odvojeno.

Tango Jazz Quartet predložio je spoj zajedničkog za oba muzička pravca i dodao ono što je karakteristično za džez a što tangu nedostaje – improvizaciju.

Nakon izuzetnog uspeha u Argentini, od 2011. godine, ovaj sastav osvaja i evropsku muzičku scenu, nastupajući u Nemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Španiji, Austriji i Češkoj. Posle više od 10 godina neprekidnih turneja, Tango Jazz Quartet zauzeo je istaknuto mesto na svetskoj muzičkoj sceni, nastupajući širom sveta.

U saradnji sa festivalom Nisville, ovaj sastav je pokrenuo projekat „Nisville Tango Big Band“, koji su formirali članovi TJQ-a i mladi srpski muzičari, a koje je obučavao i predvodio Gustavo Firmenih, vođa Tango Jazz kvarteta. Ostali članovi sastava su Martin Rao de Vita – bas, Horacio Akosta – klavir i Mauricio Paskuli – bubnjevi. (danubeogradu.rs)