Naslovna » Izlasci » Festivali » USKORO: Beogradske letnje noći (BELEF 2021)
BELEF - Beogradska letnja scena: Tako čine sve (foto: Dragana Udovičić)
BELEF - Beogradska letnja scena: Tako čine sve (foto: Dragana Udovičić)

USKORO: Beogradske letnje noći (BELEF 2021)

Zatvoren je prvi deo ovogodišnjeg BELEF-a, „Beogradska letnja scena“, a uskoro će početi i drugi deo pod nazivom „Beogradske letnje noći“.

Prvi deo festivala BELEF zatvoren je nastupom Una Saga Serbike, koja je premijerno izvela predstavu „Slovo ljubavi“.

„Beogradska letnja scena“ otvorena je 27. juna mjuziklom „Cigani lete u nebo“ Pozorišta na Terazijama. U okviru glavnog programa bilo je 17 izvođenja, od čega 13 predstava, pet premijera i tri beogradske premijere, dva muzička i dva igračka koncerta. Pored toga, u okviru BELEF-a za mlade izvedeno je 10 predstava, a u okviru dečijeg BELEF-a pet predstava.

Atrakcija ovogodišnje „Beogradske letnje scene“ svakako je nastup svetske zvezde, operske dive Eline Garanče, koja se predstavila beogradskoj publici u koncertnom izvođenju opere „Karmen“, zajedno sa sopranom Marijom Jelić i orkestrom Srpskog narodnog pozorišta.

U produkciji BELEF-a premijerno je predstavljen pojekat Vladimira Aleksića „Putovanje izvan središta zemlje“, predstava koja je izvođena u autobusu, na aerodromu i u avionu.

Premijere predstava „Ova će biti ista“ Ateljea 212 i „San letnje noći“ Malog pozorišta „Duško Radović“, potom predstave „Cement Beograd“ Beogradskog dramskog pozorišta, „Moj muž“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta, „Ko je ubio Dženis Džoplin?“ Srpskog narodnog pozorišta, „Lepa Brena prodžekt“ Bitef teatra, „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ Kruševačkog pozorišta i Narodnog pozorišta Priština, „Lavina“ PULS teatra iz Lazarevca i regionalnog pozorišta Novi Pazar i „Ribarske svađe“ Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici, samo su neki od naslova koji su obeležili „Beogradsku letnju scenu“, prvi deo festivala BELEF.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Drugi deo BELEF-a, „Beogradske letnje noći“, počinju u nedelju, 18. jula od 20.30, nastupom Rok opere, na stadionu Tašmajdan uz besplatan ulaz.

„Beogradske letnje noći“ trajaće do kraja avgusta, svakog vikenda na više lokacija u gradu. Program će biti objavljen uskoro, a ulaz na sve predstave, koncerte i druga dešavanja biće besplatan. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.