Naslovna » Izlasci » Akcije » 118. Beogradska Kritična masa: Zvaćemo decu!
118. Beogradska Kritična masa: Zvaćemo decu!
118. Beogradska Kritična masa: Zvaćemo decu!

118. Beogradska Kritična masa: Zvaćemo decu!

U subotu, 28. avgusta 2021. od 16.30, na Trgu Nikole Pašića biciklisti polaze u još jednu vožnju: počeće 118. Beogradska Kritična masa.

Nova školska godina obeležava i mnoge početke – kako za učenike i učenice, tako i za radnike i radnice širom sveta. Kraj raspusta i kraj leta mnogima znači i povratak sa odmora u surovu realnost – stalne gužve u prevozu, gužve u saobraćaju i vraćanje zagađenju vazduha u gradovima.

Organizatori Beogradske kritične mase, Udruženje „Ulice za bicikliste“, planirali su vožnju pored nekoliko osnovnih škola na Starom gradu i Novom Beogradu. Na taj način simbolično će pozvati decu da do svojih škola mogu da dođu i biciklima (tamo gde za to postoje uslovi, odnosno biciklističke staze), ali i Grad Beograd da uradi više na povezivanju škola i okolnih ulica biciklističkim stazama kako bi ih naši najmlađi sugrađani i sugrađanke koristili za bezbedan odlazak u svoje škole.

Vožnja će biti završena u dvorištu OŠ „Laza Kostić“, u bloku 23, na Novom Beogradu.

Ruta vožnje je na OVOM LINKU.

U školu – biciklom

U najavi Beogradske kritične mase organizatori dodaju i ovo…

„Rešenja za gužve u saobraćaju ima, a jedno od značajnijih, koji je pokazan kao vrlo efikasan, jeste poboljšanje biciklističke infrastrukture.

U gradovima širom Evrope, odlazak u školu biciklom je sasvim uobičajna pojava. Mnoga deca od osme ili devete godine idu sama u školu biciklom. Zašto su deca Beograda manje važna od svojih vršnjaka iz drugih evropskih zemalja?

Vožnja bicikle je zdrava i zabavna aktivnost pogodna za sve uzraste – jednom kada naučite da vozite bicikl, ne možete tu veštinu da zaboravite. Ukoliko postoji dobra infrastruktura, korišćenje bicikle je lako i praktično uključiti u svakodnevni život – danas za odlazak u školu, a jednog dana i za odlazak na fakultet, posao, pijacu.

Prednosti biciklizma je mnogo, ostaje samo problem nedostatka volje donosioca odluka u Srbiji da ga uključe u svakodnevni život, i pitanje vremena kada će to morati da urade.

Jer, ako mi ne uspemo da se izborimo za prava biciklista, zvaćemo decu. Da objasne starijima zašto je bajs kul i zašto moramo da se izborimo za njega na ulicama.

Roditelji, povedite decu; Deco, povedite roditelje. Vidimo se na Trgu Nikole Pašića u subotu!“

(danubeogradu.rs)