Naslovna » Izlasci » Festivali » 21. Međunarodni festival „Dani orgulja – Dies organorum“
21. Međunarodni festival "Dani orgulja - Dies organorum"
21. Međunarodni festival "Dani orgulja - Dies organorum"

21. Međunarodni festival „Dani orgulja – Dies organorum“

21. Međunarodni festival „Dani orgulja – Dies organorum“ biće održan se od 29. avgusta do 16. septembra 2021. u Katedrali Blažene Djevice Marije.

Na velikim orguljama italijanske graditeljske kuće Zanin koje se nalaze u beogradskoj katedrali sviraće orguljaši iz Francuske, Italije, Austrije i Nemačke.

Njihovi programi čine nastavak obeležavanja dve decenije postojanja festivala (a koji su zbog virusa korona odloženi), kao i zanimljive programske koncepcije domaćih orguljaša i ansambala. Koncerti za decu, predavanja i majstorske radionice Letnje škole orgulja će, kao i do sada, upotpuniti festivaliski program.

„Dani orgulja“ ovim izdanjem ulaze u treću deceniju postojanja kao značajna i relevantna muzička manifestacija kod nas i šire. Bogatstvo zvuka i mogućnosti ovog velikog instrumenta pružaju organizatoru (KCB) priliku da svake godine publici predstavi dinamičan program iz neiscrpnog blaga muzičkog nasleđa epoha baroka, romantizma i savremenog doba. Osim bogate literature, na koncertima su zastupljeni i različiti interpretacijski pristupi orguljaša i karakteristike njihovih nacionalnih škola.

Ulaz na sve koncerte je besplatan.

21. Međunarodni festival „Dani orgulja – Dies organorum“ – program

Nedelja, 29. avgust 2021. (20.00)
Otvaranje festivala
IV REHŠTAJNER (Francuska/Švajcarska), orgulje

Utorak, 31. avgust 2021. (20.00)ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)
Orgulje u savremenim muzičkim tokovima – Orgulje i filmska muzika
ZOLTAN BORBELj, orgulje
DANILO ŠAINOVIĆ, el. gitara

Petak, 3. septembar 2021. (20.00)
SIMONE VEBER (Italija), orgulje

Nedelja, 5. septembar 2021. (11.00)
Koncerti za decu – Orgulje u Artiš labu
(za uzrast od tri do šest godina)
ARTYSH:LAB tim

Četvrtak, 9. septembar 2021. (20.00)
Orgulje u savremenim muzičkim tokovima
FRANC DANKSAGMILER (Austrija), orgulje

Subota, 11. septembar 2021. (20.00)
Dela francuskih kompozitora s kraja 19. i početka 20. veka za hor i orgulje
Vokalni ansambl LICEUM LEGATUM i VIŠNjA DIMITRIJEVIĆ, orgulje

Utorak, 14. septembar 2021. (20.00)
Dela srpskih kompozitora za orgulje
MAJA SMILjANIĆ RADIĆ, orgulje
MILjANA POPOVIĆ MATERNI, violina

Četvrtak, 16. septembar 2021. (20.00)
Zatvaranje festivala
Kamerni orkestar MUZIKON i JIRGEN ELS (Nemačka), orgulje

Ovo izdanje festivala otvoriće francuski orguljaš švajcarskog porekla Iv Rehštajner, koji je prvi put nastupio u Beogradu 2009. godine. U svojoj karijeri, posebnu pažnju je posvetio transkribovanju orkestarskih kompozicija različitih epoha za orgulje. Ovog puta u Beogradu će izvesti svoje transkripcije dela dva kompozitora koji su obeležili barokni period – Žan-Filipa Ramoa i Johana Sebastijana Baha.

Uslediće koncert iz programske linije Orgulje u savremenim muzičkim tokovima koji je koncipirao orguljaš Zoltan Borbelj iz Sente u saradnji sa svojim sugrađaninom, gitaristom Danilom Šainovićem. Borbelj je obradio temu orgulje u filmskoj muzici, posmatrajući na koji način se orgulje koriste na filmu. O ovoj temi će govoriti na predavanju koje će prethoditi koncertu, a program večernjeg koncerta činiće muzika korišćena u filmovima Dve hiljade milja pod morem, Interstelar, Bah i Botini, 2001: Odiseja u svemiru, Grdana, Crna mačka, Molitva za umiruće… u aranžmanima Z. Borbelja.

Predstavnik italijanske škole ove godine je orguljaš Simone Veber, učenik čuvenog Lorenca Gijelmija, orguljaša Bazilike Svetog Simplicijana u Milanu koji je u Beogradu nastupio 2006. godine. Simone Veber je pobednik najprestižnijih evropskih orguljaških takmičenja, profesor na Konzervatorijumu Gaetano Doniceti u Bergamu i na Akademiji za staru muziku Klaudio Abado u Milanu.

Za ovu priliku odabrao je program posvećen Kamiju Sen-Sansu – čija se godišnjica ove godine obeležava u svetu i Francu Listu – velikoj muzičkoj ličnosti koji je Sen-Sansa smatrao najvećim orguljašem na svetu.

Kompozitor i orguljaš Franc Danksagmiler poznat je beogradskoj publici po resitalu koji je na Festivalu održao 2010. godine, ali još više po koncertu uz film Nosferatu, Simfonija užasa koji je 2016. godine izveo na Kolarcu. Ovoga puta, predstaviće svoje kompozicije, kao i dela baroknih autora, istražujući veze između stare i svaremene muzike.

Koncert pod nazivom Muzika za hor i orgulje francuskih autora izvešće Vokalni ansambl Liceum legatum koji vodi dirigent Miloje Nikolić i orguljašica Višnja Dimitrijević. Dela koja su ovi umetnici odabrali predstavljaju malu antologiju muzike za hor i orgulje francuske orguljaške škole kraja 19. i početka 20. veka, a okosnicu programa čini delo Erika Satija Messe des Pauvres koje je retko izvođeno i koje se (nepravedno) ne svrstava u njegova najpoznatija ostvarenja.

Pretposlednje veče festivala je u potpunosti posvećeno domaćim autorima. Orguljašica i profesorka orgulja na FMU u Beogradu, Maja Smiljanić Radić predstaviće srpske kompozitore koju su pisali za ovaj, za naše prilike, nesvakidašnji instrument. Za koncert na Festivalu Dani orgulja odabrala je dela Sonata religioza Josipa Slavenskog, koju će izvesti zajedno sa violinistkinjom Miljanom Popović Materni, Epimetej Vlastimira Trajkovića, Otkrovenje svetlosti Ivana Jevtića, kao i izuzetno delo kompozitorke Vere Milanković, Korali.

Finale ovogodišnjeg izdanja festivala čini nastup nemačkog orguljaša Jirgena Esla i Kamernog orkestra Muzikon. Oni će zatvoriti Festival Koncertom za orgulje u Ce-duru Jozefa Hajdna. Esl, koji je u Beogradu nastupao 2003. godine, je jedan od najistaknutijih orguljaša i kompozitora na evropskoj muzičkoj sceni danas. Profesor je na Visokoj školi za muziku i izvođačke umetnosti u Štutgartu. Na beogradskom koncertu pridružiće mu se izuzetni mladi muzičari Kamernog orkestra Muzikon.

Koncert za naše najmlađe sugrađane održaće se u Katedrali u nedelju, 5. septembra. Artiš lab tim je i za ovu priliku odabrao zanimljive kompozicije koje će ilustrovati i približiti instrument orgulje deci uzrasta od tri do šest godina. Neposredna atmosfera kao i ohrabrivanje dece na interakciju sa muzikom je ono na čemu na svojim koncertima za najmlađe insistiraju mladi muzičari okupljeni u udruženju Artysh:lab. Koncert u ovom razigranom formatu obavezan je i važan deo programa festivala Dani orgulja. Svaki put ovaj događaj biva nezaboravno iskustvo kao za decu, tako i za organizatore i izvođače.

(danubeogradu.rs)