Naslovna » BG špijun » Gde može da se putuje iz Srbije – avgust 2021.
Gde može da se putuje iz Srbije (foto: Paolo Chiabrando / Unsplash)
Gde može da se putuje iz Srbije (foto: Paolo Chiabrando / Unsplash)

Gde može da se putuje iz Srbije – avgust 2021.

Gde može da se putuje iz Srbije tokom avgusta 2021? Situacija i kod nas i „preko grane“ je nestabilna a pravila u vezi sa putovanjima se stalno menjaju…

Putovanja iz Srbije u inostranstvo u poslednje vreme nisu baš toliko komplikovana, a i dodatni troškovi se polako smanjuju.

I u avgustu 2021. nastavljamo sa pregledom zemalja u koje možemo ili ne možemo da putujemo iz Srbije. Stanje se menja iz nedelje u nedelju, pa ćemo unositi izmene u ovaj pregled do kraja meseca.

Preporučujemo da se u konzulatima i ambasadama prethodno detaljno informišete, da li je i pod kojim uslovima nameravano putovanje moguće realizovati. Naglašavamo: i pored redovnog ažuriranja liste, u međuvremenu može doći do promena.

Listu stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava u Beogradu možete naći na OVOM LINKU.

Od 1. jula 2021. nema rominga u zemljama ZAPADNOG BALKANA (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Severna Makedonija i Srbija), ali ima nekih ograničenja – pa, ne treba preterivati sa trošenjem megabajta ili minuta. U Grčkoj je roming i dalje aktuelan, ali je jeftiniji nego ranije.

Region i okolina

 • Albanija – Nije potreban PCR test, niti se izriče mera karantina. Nema rominga. Nije potreban pasoš, samo lična karta.
 • Bosna i Hercegovina – Državljani Srbije mogu da uđu u BiH. Nema rominga.
 • Bugarska – Može da se uđe sa jednim od sledećih dokumenata: dokument o potpuno završenoj vakcinaciji protiv COVID-19 (bilo koja vakcina, pa čak i jedna doza AZ); negativan PCR test, ne stariji od 72 sata ili negativan brzi antigen test, ne stariji od 48 sati (računajući od datuma testiranja upisanog u dokument; nije potreban deci do navršenih 12 godina života). Državljani Srbije koji su preležali COVID-19, osim sa gore navedenim dokumentima, mogu ući i sa dokumentom koji pokazuje pozitivan rezultat PCR testiranja ili brzog antigen testa u periodu od 11. do 180. dana (računajući od datuma testiranja upisanog u dokument).
 • Grčka – Sve o ulasku u Grčku pročitajte na OVOM LINKU.
 • Mađarska – Državljani Srbije mogu da uđu u Mađarsku bez ograničenja, odnosno pod istim uslovima koji su bili na snazi pre mera uvedenih radi sprečavanja širenja virusa COVID-19. Nije potrebna potvrda o vakcinaciji, niti negativan PCR test.
 • Rumunija – Državljani Srbije mogu da uđu u Rumuniju uz obavezan karantin u trajanju od 14 dana. Od karantina su izuzete sledeće kategorije: lica koja su vakcinisana, a po isteku 10 dana od kompletne vakcinacije; lica kojima je potvrđeno prisustvo virusa COVID-19 u prethodnih 90 dana pre ulaska na teritoriju Rumunije; deca uzrasta do tri godine (bez obaveze prilaganja negativnog PCR testa); deca uzrasta 3-16 godina (uz obavezno prilaganje negativnog PCR testa, ne starijeg od 72 sata)…
 • Severna Makedonija – Građani Srbije mogu da putuju u Severnu Makedoniju bez PCR testa. Nema rominga.
 • Slovenija – Državljani Srbije mogu da uđu u Sloveniju uz posedovanje PCR testa ne starijeg od 72 sata, brzog antigenskog testa (HAGT) ne starijeg od 48 sati, lica koja prilože potvrdu o pozitivnom PCR testu starijem od 10 dana, ali ne starijem od šest meseci, odnosno potvrdu lekara da su preležali COVID-19, a da od početka simptoma nije prošlo više od šest meseci ili ukoliko prilože zeleni karton o vakcinaciji protiv COVID-19 kojom se dokazuje da je od primanja druge doze vakcine proizvođača Biontech/Pfizer proteklo najmanje sedam dana, Moderna, Sputnik V, Johnson&Johnson, Sinovac Biotech, Sinopharm proteklo najmanje 14 dana i AstraZeneca najmanje 21 dan.
 • Hrvatska – Državljani Srbije mogu da uđu u Hrvatsku bez potrebe dokazivanja posebno opravdanog razloga putovanja, ali uz ispunjavanje epidemioloških uslova ulaska:
  – potreban je negativni PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test na SARS-CoV-2 (ne stariji od 48 sata);
  – potrebna je potvrda o vakcinaciji koja nije starija od 210 dana, a da je od poslednje doze je prošlo 14 dana; priznaju se potvrde za vakcine: Fajzer, Moderna, AstraZeneka, Gamaleja (Sputnjik V), Sinofarm (dve doze) i Janssen/Johnson&Johnson (jedna doza);
  – potrebna je potvrda o preležanom virusu korona i primljenoj jednoj dozi vakcine u poslednjih šest meseci od početka bolesti, a vakcinacija je sprovedena pre manje od 210 dana;
  – potreban je dokaz da se osoba oporavila od virusa korona, pri čemu je taj test napravljen u poslednjih 210 dana, a stariji je od 11 dana od dana dolaska na granični prelaz, ili potvrda o preležanoj bolesti koju je potpisao lekar.
  Deca mlađa od 12 godina koja putuju u pratnji roditelja/staratelja izuzeta su od obaveze da pokažu negativni rezultat testa ili da idu u samoizolaciju ukoliko roditelji/staratelji ispunjavaju gore navedene uslove.
 • Crna Gora – Građani Srbije mogu ući u Crnu Goru bez posedovanja negativnog PCR testa preko svih graničnih prelaza, uz poštovanje zdravstvenih mera, u skladu sa zdravstvenim upozorenjem Instituta za javno zdravlje Crne Gore. Nema rominga.

Putovanja po Evropi

Za skoro sve države Evrope važe slična pravila: potrebno je popuniti formular o putovanju, imati dokaz o vakcinaciji ili negativan PCR test ili brzi test ili dokaz da ste preležali virus. Naravno, ima sitnih razlika, pa savetujemo da se dobro raspitate o detaljima.

 • Azerbejdžan – Građani Srbije ne mogu da uđu ili tranzitiraju jer su sve granice ove zemlje zatvorene za putnički saobraćaj.
 • Andora – Državljani Srbije mogu da uđu u Andoru. S obzirom da Andora nema aerodrom i da se putovanje moraju vršiti preko Španije ili Francuske, srpski državljani podležu ograničenjima ulaska u Španiju i Francusku. Odnosno, moguće je ukoliko imaju regulisan boravak u Andori ili poseduju potvrdu o kompletnoj vakcinaciji (s tim da je pre ulaska u Andoru prošlo najmanje 14 dana od potpune vakcinacije).
  Turisti koji u zemlji provedu tri ili više noći i koji su stariji od šest godina neophodno je da imaju dijagnostički test (PCR ILI TMA), ne stariji od 72 sata pre dolaska u Andoru. Posetioci koji imaju boravak u Španiji, Francuskoj i Portugaliji izuzeti su od podnošenja testa u skladu sa postojećim zdravstvenim sporazumima između Andore i ovih zemalja. Takođe su izuzeti i turisti koji dolaze iz zemalja koje se smatraju „zelenim zonama“. Upotreba maski obavezna je za sve ljude starije od osam godina, iako se preporučuje korišćenje deci počev od šest godina.
 • Austrija – Državljanima Srbije je dozvoljen ulazak u Austriju za sve kategorije lica, nakon što je Srbija stavljena na listu tzv. bezbednih zemalja (lista A). Dosadašnja obavezna elektronska registracija (Pre-Travel-Clearance-PTC) pre putovanja u Austriju više ne važi za vakcinisana lica, lica koja su preležala Covid-19 i testirana lica. Prilikom ulaska u Austriju potrebno je imati sertifikat o vakcinaciji ili uverenje o preležanoj bolesti ili negativan test na COVID (PCR ili antigenski), pod uslovom da je lice koje ulazi u zemlju u prethodnih 10 dana boravilo isključivo u jednoj od tzv. bezbednih zemalja. Negativan PCR test na COVID ne sme biti stariji od 72 sata a negativan antigenski test ne sme biti stariji od 48 sati. Deca do navršene 10. godine života ne moraju imati negativan test radi ulaska u Austriju, s tim da i za njih važe sve odredbe kao i za odraslu osobu pod čijim nadzorom putuju. Za decu od 10. do 18. godine važe ista pravila kao i za odrasle.
 • Belorusija – Državljani Srbije mogu da uđu u Belorusiju isključivo preko aerodroma „Minsk“ uz obaveznu meru samoizolacije u trajanju od 10 dana, bez obzira na posedovanje negativnog PCR testa. U periodu samoizolacije nije moguće napuštati teritoriju Belorusije.
 • Velika Britanija – Državljani Srbije, koja se trenutno nalazi na „Amber“ listi zemalja, mogu da uđu i tranzitiraju kroz UK pod uslovom da imaju validnu vizu. Licima koja nisu primila obe doze vakcine u Engleskoj, ukoliko dolaze iz Srbije, za ulazak je neophodan: (1) negativan PCR ili Antigen test, urađen u prethodna tri dana (više informacija ovde); rezervisan i plaćen COVID-19 test, koji će biti urađen 2. i 8. dana nakon ulaska u zemlju (više informacija ovde); popunjen formular za praćenje kretanja – Passenger Locator Form. Putnici u tranzitu su takođe u obavezi da popune ovaj formular (za nepopunjavanje navedenog formulara predviđena je kazna u visini od 500 funti). Više informacija o ulasku i boravku u Engleskoj može se naći na ovom linku.
 • Danska – Državljani Srbije mogu da uđu u Dansku. Neophodan je negativan PCR ili antigen test, ne stariji od 48 sata, kao i popunjen obrazac u vezi sa testiranjem (ovaj obrazac preuzeti sa ovog linka). Test je obavezan i za osobe u tranzitu. Lica koja imaju regulisani boravak u Danskoj nije potreban test. Za lica koja su preležala COVID-19 potreban je pozitivan rezultat na COVID-19 stariji od 14 dana i ne stariji od 12 nedelja. Potvrda o potpunoj vakcinaciji se prihvata za vakcine koje je odobrila EMA najkasnije 14 dana pre putovanja (Moderna, Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Janssen).
 • Države članice EU – Uglavnom su moguća turistička putovanja (osim u pojedinim slučajevima koje smo posebno naveli): Belgija – DA, Nemačka – DA, Francuska – DA, Italija – NE, Luksemburg – DA, Holandija – DA, Danska – DA, Irska – DA (PCR test ne stariji od 72 sata), Grčka – DA, Španija – DA, Portugalija – DA, Austrija – DA, Finska – NE, Švedska – DA, Slovenija – DA, Poljska – NE, Mađarska – DA, Češka – DA, Slovačka – DA, Litvanija – NE, Letonija – DA, Estonija – DA, Kipar – DA, Malta – DA, Bugarska – DA, Rumunija – DA, Hrvatska – DA.
 • Irska – Državljani Srbije mogu da uđu i tranzitiraju kroz Irsku. Državljani Srbije, kao i svi ostali putnici, pri ulasku u Irsku imaju obavezu da popune formular Passenger Locator Form. Svi putnici koji dolaze u Irsku, izuzev dece starosti do šest godina, moraju posedovati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.
 • Island – Državljani Srbije mogu da uđu na Island pod uslovom da: imaju regulisan boravak na Islandu; su u rodbinskom srodstvu sa državljanima Islanda ili licem koje ima regulisan boravak na Islandu; su u dugoročnoj emotivnoj vezi sa islandskim državljaninom ili licem koje ima regulisan boravak na Islandu; poseduju potvrdu o izvršenoj vakcinaciji ili potvrdu o preležanom virusu. Za ulazak na Island priznaje se isključivo potvrda o vakcinaciji sa jednom od sledećih vakcina: Comirnaty Pfizer BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen.
 • Jermenija – Građani Srbije mogu da uđu u Jermeniju. Sva lica se podvrgavaju zdravstvenoj kontroli na graničnom prelazu i upućuju u samoizolaciju u trajanju od 14 dana. Lice se oslobađa obaveze samoizolacije, ukoliko poseduje negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.
 • Kazahstan – Državljani Srbije ne mogu da uđu u Kazahstan, osim uz specijalnu dozvolu koju izdaje Ambasada Kazahstana u Beogradu.
 • Kipar – Državljani Srbije mogu da uđu na Kipar. Srbija se od 11. avgusta nalazi u „narandžastoj kategoriji“, pa je za ulazak u ovu zemlju potreban negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili potvrda o vakcinaciji. Obaveza je i da se elektronski popuni propusnica (CyprusFlightPass), najranije 48 sati pre leta, putem ovog linka.
 • Letonija – Državljani Srbije, kao i sva lica koja dolaze iz Srbije ili tranzitiraju kroz Srbiju, u obavezi su da imaju negativan test, ne stariji od 72 sata. Sva lica su u obavezi da, najranije 48 sati pre prelaska letonske granice, ispune elektronski upitnik na veb sajtu u koji je unet podatak o negativnom testu na COVID-19 i da na graničnom prelazu pokažu dobijeni QR kod (potvrda o prijavi na sajt). Test nije obavezan za decu do 11 godina starosti i za lica koja pruže dokaz da su primili potrebnu dozu vakcine. Putnicima koji tranzitiraju preko aerdodroma „Riga“, a ne zadržavaju se u tranzitu duže od 24 časa, takođe nije potreban test.
 • Lihtenštajn – Važe ista pravila kao i za Švajcarsku.
 • Malta – Može da se putuje, ali uz određene uslove. Više na ovom linku.
 • Moldavija – Državljani Srbije mogu da uđu u Moldaviju. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata (od uzimanja uzorka).
 • Monako – Važi isti režim kao i za ulazak u Francusku.
 • Nemačka – Državljani Srbije mogu da putuju u Nemačku bez ograničenja, osim ukoliko putuju avionom. To važi za putovanja i u turističke svrhe, kao i posete članovima porodice. Putnici koji su prethodnih deset dana pre ulaska u Nemačku boravili u Srbiji, a stariji su od šest godina, dužni su da avio kompaniji pre poletanja stave na uvid: negativan test na prisustvo virusa COVID 19, potvrdu o revakcinaciji ili potvrdu o preležanoj bolesti.
 • Norveška – Državljani Srbije mogu ući u Norvešku samo ako imaju regulisan boravak.
 • Rusija – Državljani Srbije mogu ući u Rusku Federaciju isključivo direktnim letom na relaciji Beograd – Moskva preko avio kompanija Air Serbia i Aeroflot. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.
 • San Marino – Državljani Srbije mogu da uđu u ovu zemlju uz obavezu prethodne prijave Ministarstvu inostranih poslova San Marina, putem e-mejla: viaggiareinformati@esteri.sm ili telefonski: 00378/549888888. Po dolasku obavezno je podvrgavanje serološkom testu.
 • Slovačka – Državljani Srbije mogu da uđu u Slovačku ukoliko imaju konkretan razlog (npr. poslovni put, poseta bliskim osobama, radi zaposlenja i sl). Neophodna je elektronska registracija pre ulaska na teritoriju Slovačke ovde, kao i izolacija u kućnim uslovima do dobijanja negativnog testa koji se radi najranije osmog dana izolacije. Osobe koje dolaze avionom treba da popune formular na ovom sajtu.
 • Turska – Može da se putuje u Tursku. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, za sva lica starija od šest godina. Potvrda o potpunoj vakcinaciji koju izdaje nadležni organ Srbije priznaje se umesto negativnog PCR testa.
 • Ukrajina – Državljani Srbije mogu da uđu u ovu zemlju pod uslovom da imaju polisu osiguranja.
 • Francuska – Može da se putuje u Francusku uz POTVRDU, dokaz o vakcinaciji, negativan PCR ili antigenski test, ne stariji od 72 sata.
 • Holandija – Državljani Srbije mogu da uđu u Holandiju. Putnici koji dolaze iz Srbije nisu više u obavezi da poseduju negativan rezultat testa na COVID-19 niti imaju obavezu kućnog karantina po dolasku u Holandiju. Dodatne informacije o putovanju u Holandiju i lokalnim epidemološkim merama mogu se naći na ovom linku.
 • Češka – Državljani Srbije mogu da uđu Češku pod istim uslovima koji su važili pre izbijanja pandemije COVID-19.
 • Švajcarska – Državljani Srbije mogu da putuju ali je potrebno: potvrda o putovanju + dokaz o vakcinaciji, negativan PCR test ili dokaz da ste preležali virus korona.
 • Španija – Državljani Srbije mogu da uđu u Španiju ukoliko poseduju potvrdu o kompletnoj vakcinaciji (potrebno je da je prošlo najmanje 14 dana nakon što su primljene obe doze vakcine). Dozvoljen je ulazak deci mlađoj od 12 godina koja putuju u pratnji osoba sa navedenom potvrdom.

Putovanja po svetu

 • Abu Dabi – Neophodan je PCR test, ne stariji od 72 sata. Po dolasku u Abu Dabi na aerodromu se radi dodatno PCR testiranje. Za one koji ostaju u Abu Dabiju duže od šest dana neprekidno, obavezan je PCR test šestog dana i još jedan dvanaestog dana. Za sve koji dolaze u UAE obavezno je da se instalira Al Hosn aplikacija. U Abu Dabiju, samo uz zeleni status Al Hosn aplikacije moguće je ući u hotel, restoran, supermarket i sva ostala javna mesta. Turisti koji slete na Abu Dabi aerodrom dobijaju poseban unificiran broj (UID) koji im je potreban za instaliranje Al Hosn aplikacije.
 • Brazil – Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata pre trenutka ukrcavanja na avion. Važe posebna pravila pri ulasku u avion koja propisuje svaka avio kompanija posebno.
 • Dominikanska Republika – Potreban je negativan test.
 • Dubai – Može da se putuje, ali se na aerodromu vrši testiranje ili se uradi test u Srbiji (ne stariji od 48 sati).
 • Egipat – Državljani Srbije mogu da uđu u Egipat. Za lica koja su revakcinisana nije neophodan PCR test, već je potrebno posedovati sertifikat o vakcinisanju sa QR kodom. Za lica koja nisu vakcinisana potreban je negativan PCR test sa QR kodom.
 • Izrael – Državljani Srbije mogu da uđu u Izrael pod uslovom da prethodno pribave odobrenje izraelskih vlasti (organ imigracione vlasti ili Ministarstvo inostranih poslova). Takođe, potrebno je da popune upitnik – zdravstvenu deklaraciju, 24 sata pre putovanja, kao i da poseduju negativan rezultat PCR testa. Navedena dokumenta se proveravaju na aerodromu pre leta za Izrael. Svi putnici moraju biti pokriveni putnim zdravstvenim osiguranjem koje uključuje i eventualnu zarazu od COVID-19.
 • Indija – Ne može da se putuje u ovu zemlju.
 • Japan – Turistički ne može da se putuje u ovu zemlju.
 • Jordan – Državljani Srbije mogu ući u Jordan. Neophodni su negativan PCR test, ne stariji od pet dana, polisa međunarodnog zdravstvenog osiguranja koje pokriva COVID-19 lečenje, registracija preko ove internet stranice, kao i aktiviranje mobilne aplikacije „Aman“ na telefonu.
 • Južnoafrička Republika – Državljani Srbije mogu da uđu u Južnofričku Republiku. Neophodna je važeća viza ili dozvola boravka. Negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, neophodan je ukoliko lice dolazi iz zemlje visokog rizika (spisak dostupan ovde).
 • Kanada – Građanima Srbije nije dozvoljen ulazak u Kanadu, osim licima koja imaju regulisan boravak, kao i članovima njihove uže porodice.
 • Katar – Državljani Srbije mogu da uđu u Katar uz prethodno dobijenu dozvolu preko „Qatar Portal“ i negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Po dolasku, samo za određene kategorije se vrši novo testiranje na aerodromu „Hamad“.
 • Kenija – Državljani Srbije mogu da uđu u Keniju ukoliko poseduju negativan PCR test, ne stariji od 96 sati.
 • Kina – Građani Srbije koji imaju kinesku boravišnu dozvolu imaju odobren povratak u tu zemlju. Nema direktnog leta za Kinu.
 • Liban – Može da se putuje u Liban. Neophodni su negativan PCR test, ne stariji od 96 sati i polisa međunarodnog zdravstvenog osiguranja koje pokriva lečenje COVID-19. Deci mlađoj od 12 godina nije potreban test. Lica koja su se vakcinisala, umesto PCR testa, prilažu dokaz da su primili drugu dozu vakcine protiv COVID-19. Pre putovanja potrebno je izvršiti registraciju putem ove internet stranice, na kojoj se takođe mogu pronaći dodatne korisne informacije.
 • Maldivi – Potreban je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.
 • Oman – Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.
 • SAD – Državljani Srbije mogu da uđu u SAD. Ulaz u SAD i dalje je zabranjen licima koja su boravila duže od 14 dana u Kini, Irskoj, V.Britaniji, Iranu i zemljama Šengena. Od 26. januara 2021. obavezan je negativan PCR ili NAAT test ne stariji od tri dana, odnosno pozitivan test, ne stariji od tri meseca, za one koji su preležali bolest, uz lekarsku potvrdu kojom se tvrdi da je lice bezbedno za putovanje. Test je obavezan i za decu počev od dve godine. Kontrolu posedovanja testa vrši avio prevoznik. Takođe, preporučuje se da se test uradi i u SAD, između trećeg i petog dana po dolasku, kao i da se bude sedam dana u samoizolaciji.
 • Sejšeli – Građani Srbije mogu da putuju na Sejšele ali uz prethodno pribavljeno odobrenje na ovom linku. Obavezan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Putnici se ohrabruju da se pre puta vakcinišu, ali njihov status u tom pogledu ne utiče na ulazak u zemlju. Osiguranje koje pokriva COVID-19 je obavezno.
 • Sudan – Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.
 • Tajland – Državljani Srbije mogu da uđu sa turističkom vizom uz ispunjavanje odgovarajućih uslova od kojih je jedan 14-dnevni karantin. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Takođe, potreban je i Certificate of Entry i drugi dokumenti, tako da je pre putovanja neophodno kontaktirati Počasni konzulat u Beogradu ili najbližu ambasadu Tajlanda.
 • Tanzanija – Može da se putuje u Tanzaniju (pa, samim tim i na Zanzibar). Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Po dolasku, svi putnici se o svom trošku (25 dolara) podvrgavaju dodatnom testiranju (brzi test). Pre dolaska u Tanzaniju (u roku od 24 sata) svi putnici moraju da popune obrazac na ovom sajtu.
 • Tunis – Državljani Srbije mogu da uđu u Tunis, negativan PCR test neće više biti potreban putnicima koji ispunjavaju sledeće kriterijume: putnici koji su primili dve doze vakcine (potvrda sa QR kodom); putnici koji su preležali COVID-19 (koji su bili zaraženi virusom najmanje 6 nedelja pre ukrcavanja), pod uslovom da pokažu lekarsko uverenje izdato od strane nadležnih organa. Ostali putnici, stariji od 12 godina, obavezno moraju imati negativan PCR test (sa QR Kodom), koji nije stariji od 72 sata u trenutku ukrcavanja.

Može da se putuje bez testa i karantina:

 • Jamajka pre putovanja, neophodno je prijaviti se ovde;
 • Meksiko;
 • Pakistan;
 • Palau;
 • Centralnoafrička Republika.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.