Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Krizni štab: Škola – regularno!
Sednica Kriznog štaba: Mere bezbednosti / nova školska godina (fofo: Kelly Sikkema / Unsplash)
Sednica Kriznog štaba: Mere bezbednosti / nova školska godina (fofo: Kelly Sikkema / Unsplash)

Krizni štab: Škola – regularno!

Danas, 24. avgusta 2021. godine, održana je sednica Kriznog štaba na kojoj je razmatrana trenutna epidemiološka situacija u Srbiji.

Glavna tema bio je početak školske godine pa su na sednici bili i predstavnici sindikata prosvetnih radnika, kao i predsednici Foruma beogradskih gimnazija i Udruženja pedijatara.

Krizni štab za borbu protiv virusa korona odlučio je da nastava u školama u Srbiji od 1. septembra 2021. bude održavana regularno, da se đaci ne dele u grupe i da časovi traju 45 minuta.

Tim za škole, u kom su predstavnici Instituta „Batut“ i ministarstva prosvete, sačinio je praktični predlog sa kojim su izašli pred Krizni štab, a kojim će biti definisano šta da se radi kada se po opštinama pojavi veći broj zaraženih. Modeli zavise od epidemiološke situacije i ukrštanja podataka o broju vakcinisanih, broju zaraženih, procentu pozitivnih testova i kako se primenjuju mere prevencije u samim školama.

Prvi model je za potpuno sigurno okruženje, gde obrazovno-vaspitni rad može da se odvija u školi, za sve učenike u odeljenju istovremeno. Čas traje 45 minuta, deca sede zajedno u klupama, nose masku samo dok razgovaraju. Vakcinisani nastavnici ne nose masku sve dok ne priđu učeniku na 1,5 metar rastojanja.

Drugi ili kombinovani model, predstavlja organizaciju nastave putem neposrednog rada i onlajn. Ovaj model sličan je prošlogodišnjem – za učenike od 1. do 6. razreda nastava je u školi, a za učenike 7. i 8. razreda, kao i za srednjoškolce – nastava se odvija kombinovano. Odeljenja su podeljena na grupe do 16 učenika, jedan dan su u školi, a drugi dan nastavu slušaju na daljinu.

Treći model rezervisan je za najugroženije opštine, odnosno one koje po pomenutim faktorima predstavljaju veliki stepen rizika po zdravlje opšte populacije u toj konkretnoj sredini.

Redovna nastava (prvi model) počeće u najvećem broju škola.

Na osnovu kriterijuma u lokalnim samoupravama primenjivaće se određeni model ili kombinacija modela, gde će se opštine svrstati u zelenu, žutu ili crvenu zonu.

Zelena zona predstavlja nizak rizik zaražavanja od virusa korona, žuta zona je za srednji rizik, dok je crvena zona simbol visokog rizika zaražavanja.

Ukoliko dođe do promene modela, škole će o tome obavestiti roditelje do petka, 27. avgusta 2021, do 12.00, a u slučaju dvoje ili više učenika zaraženih ta grupa/odeljenje preći na onlajn nastavu na 10 dana.

Kada su u pitanju predškolske ustanove, tu važe preporuke iz jula, gde deca ne nose maske i dalje, kao ni vakcinisani vaspitači.

Epidemiolog i član Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 Predrag Kon rekao je da nam epidemiološka situacija nije baš naklonjena, jer će se početak školske godine poklopiti sa visokom aktivnošću virusa korona, te da treba striktno poštovati sve predviđene mere predložene za školske ustanove. On je istakao da modeli nastave koji su predočeni pokazuju da se kreće sa situacijom koja podrazumeva da u školu dolaze zdravi i da su nastavnici što je moguće više vakcinisani, a ako nisu moraju da nose maske.