Naslovna » Izlasci » Film » Novi filmovi u bioskopima: Nečista krv – Greh predaka
Novi filmovi u bioskopima: Nečista krv - Greh predaka
Novi filmovi u bioskopima: Nečista krv - Greh predaka

Novi filmovi u bioskopima: Nečista krv – Greh predaka

Film „Nečista krv – Greh predaka“ premijerno će biti prikazan 24. avgusta 2021. u Kombank dvorani (19.30) i bioskopu Cineplexx Galerija Belgrade (20.30).

Posle obe projekcije, ekipa filma i glumci pokloniće se pred publikom.

Film reditelja Milutina Petrovića predstavljen je u Beogradu posle velikog uspeha festivalske premijere na Evropskom filmskom festivalu Palić i nagrade publike koju je osvojio

– Godine 1989. izašla je knjiga „Vojislav Nanović – pionir jugoslovenskog filma“ koju je napisala moja generacija. Svi smo bili prethodnih nekoliko godina opsednuti otkrićem Voje Nanovića, i ne samo njega, već i cele posleratne kinematografije koja je, zbog velike frke oko Crnog talasa i priče sa modernizmom, nekako skrenuta. U čitavoj toj priči oko njega, nismo saznali gde je scenario koji je on pisao sedamdesetih godina i tu je ostala rupa u knjizi. Kada sam ga pronašao i krenuo da čitam, shvatio sam da je više nego relevantno da se realizuje, ako je ikako moguće – rekao je Petrović.

U filmu „Nečista krv – Greh predaka“, Anđela Jovanović, koja je tumačila ulogu Tašane, govorila je o svojoj ulozi:

– Nikome nije lako kada igra epohu, zato što je to period u kome nismo živeli i sa kojim nemamo dodira. Možemo da napravimo ozbiljno istraživanje istorijskog konteksta i društvenih normi, kako su ljudi živeli. Tako sam se izborila s tim, a Tašanina borba je velika – to je borba za život i egzistenciju. Hrabro je od nje što se odlučuje na takvu borbu. Mogla je ceo život da živi kako drugi žele, a ona je izabrala da živi kako ona želi.

Novi filmovi u bioskopima: Nečista krv - Greh predaka
Predstavljanje filma „Nečista krv – Greh predaka“

Bioskopska distribucija u Srbiji i širom Evrope počinje istovremeno, 26. avgusta, i sa velikim iščekivanjem bioskopske publike otvara jesenju sezonu bioskopa. Dok će film sredinom septembra početi da se prikazuje u Americi i Kanadi.

U Jugoslovenskoj kinoteci biće priređen poseban program, „Fokus“, posvećen Vojislavu Nanoviću“. Danas, 12. avgusta, biće prikazan popularni film „Čudotvorni mač“ (1950), a zatim od 23. do 27. avgusta, uz reprizu te ekranizacije narodne bajke o Baš-Čeliku, i „Tri koraka u prazno“ (1958), „Ciganka“ (1953), „Bolje je umeti“ (1960) i „Besmrtna mladost“ (1948).

Nečista krv – Greh predaka – ukratko o filmu

Novi filmovi u bioskopima: Nečista krv - Greh predaka

Radnja filma „Nečista krv – Greh predaka“ se dešava pre Sofkinog rođenja i prati priču o njenom dedi Hadži Trifunu, uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom.

Dok Trifun priprema dva sina da ga naslede na poziciji vođe među srpskim narodom, muke mu stvaraju ne samo moćni turski begovi nego i sama njegova porodica. Trifun donosi niz teških odluka koje će kasnije uticati na njegove potomke, junake iz romana „Nečista krv“.

Pre bioskopske premijere, festivalska publika u Srbiji imaće priliku da film „Nečista krv – Greh predaka“ pogleda u Vrnjačkoj banji, 13. avgusta, na otvaranju 45. Festivala filmskog scenarija, u Smederevu, 20. avgusta na svečanom otvaranju četvrtog Dunav Film Festa i 22. avgusta u Nišu, na 56. Festivalu glumačkih ostvarenja – Filmski susreti.

Originalni naziv filma: Nečista krv – Greh predaka. Početak prikazivanja filma: 24. avgust 2021. (premijera) / 26. avgust 2021. (u bioskopima). Dužina trajanja filma: 103 minuta. Država i godina proizvodnje: Srbija / 2021. Žanr: drama. Uloge: Dragan Bjelogrlić, Anđela Jovanović, Katarina Radivojević, Feđa Štukan, Nela Mihailović, Dejan Bućin, Marko Grabež, Tim Sejfi, Nedim Nezirović, Milica Gojković, Teodora Dragićević, Vaja Dujović, Nikola Vujović. Reditelj: Milutin Petrović.

(danubeogradu.rs)