Naslovna » Izlasci » Pozorište » Opera i teatar Madlenianum: Predstava „Grand hotel“ otvara sezonu 2021/22.
Opera i teatar Madlenianum: Predstava "Grand hotel" (foto: Belkisa Bela Abdulović)
Opera i teatar Madlenianum: Predstava "Grand hotel" (foto: Belkisa Bela Abdulović)

Opera i teatar Madlenianum: Predstava „Grand hotel“ otvara sezonu 2021/22.

Nova sezona 2021/22. Opere i teatra Madlenianum počeće letnjom turnejom plesne predstave „Grand hotel“ po festivalima u regionu.

Predstava koreografa Aleksandra Ilića i reditelja Aleksandra Nikolića, u koprodukciji Opere i teatra Madlenianum i PUBS-a, biće izvedena na festivalu Kaleidoskop kulture, 5. septembra od 21.30 u Kreativnom distriktu u Novom Sadu.

Ovaj savremeni komad nastavlja svoju turneju po regionu, gostovanjem u Narodnom pozorištu Sarajevo, 22. septembra, na Balet Fest Sarajevo, koji se održava od 17. do 28. septembra.

„Grand hotel“ premijerno je izveden 1. aprila ove godine na Velikoj sceni Madlenianuma u izvedbi internacionalne ekipe plesača: Mojce Majcen iz Slovenije, Ognjena Vučinića iz Hrvatske, Branka Mitrovića iz BiH, Jakše Filipovca iz Srbije i Plesnog tetra „Gospođe“ koji čine Nada Kecman, Mira Ivančević, Marina Maraš, Milica Bezmarević, Biljana Knežević, Vesna Stipišić i Katarina Stojkov Slijepčević. Muziku za predstavu je uradila Ana Krstajić, scenografiju Žorž Draušnik a kostim Aleksandra Karović.

Četvrti Kaleidoskop kulture održava se od 2. septembra do 8. oktobra 2021. Celogodišnji projekat kulture zajedništva će i ovaj put, tokom pet nedelja, predstavljajući pet vrsta umetnosti, kroz različite procese spojiti umetnike, ustanove kulture, nevladine organizacije, građane i posetioce, i na kraju leta prikazati prostore i programe širom grada, promovišući jedinstvenu sliku raznolikosti Novog Sada.

Na prethodnom 11. izdanju Balet Fest Sarajeva zbog epidemiološke situacije predstave su emitovane online, a ove godine čini se da će uslovi dozvoliti da se predstave igraju uživo pred publikom.

„Hazarski rečnik“ u Madridu

Predstava "Hazarski rečnik" (foto: Aljoša Reboj)
Predstava „Hazarski rečnik“ (foto: Aljoša Reboj)

Opera i teatar Madlenianum najavljuje još jedno gostovanje svoje koprodukcije, u pitanju je balet „Hazarski rečnik“, po romanu Milorada Pavića, u dramaturgiji i režiji Livije Pandur i koreografiji Ronalda Savkovića, koji gostuje 3. septembra u Madridu, u Španiji.

Koprodukcija rađena sa Baletom Narodnog pozorišta iz Beograda gostuje u okviru muzičkog festivala – Festival de Verano de Escorial. „Hazarski rečnik“ će biti izveden u pozorištu Auditorijum u Eskorijalu, vekovnom sedištu španskih kraljeva.

Nastupiće: Sonja Vukićević, Sanja Ninković, Milica Jević, Tijana Šebez, Mina Radoja, Ljiljana Velimirov, Maja Stojakov, Milena Ogrizović, Dejan Kolarov, Milan Rus, Igor Pastor, Nikola Bjanko, Hoze Iglesijas, Miloš Živanović, Antonio Bibo.

***

Već je najavljen i Gala koncert u Zemunu Željka Lučića i prijatelja. Na početku 24. sezone Madlenianuma, u utorak, 5. oktobra 2021. od 19.30 Lučićevi gosti na sceni biće Dragana Radaković, sopran, i Sanja Anastasia, mecosopran, dok će Dejan Savić dirigovati Orkestrom Opere i teatra Madlenianum. (danubeogradu.rs)