Naslovna » Porodica » Deca » Početak školske godine 2021/22. po prvom modelu
Početak školske godine (foto: Pixabay)
Početak školske godine (foto: Pixabay)

Početak školske godine 2021/22. po prvom modelu

Ministar prosvete Branko Ružić uputio je dopis školskim upravama, osnovnim i srednjim školama, o planu za početak školske godine 2021/22.

Na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, koji je formirao Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, u prvoj nedelji školske nove godine u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji primenjivaće se prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada.

Prvi model podrazumeva neposrednu nastavu u školama, osim u srednjim školama u 15 jedinica i to u: Kladovu, Petrovcu na Mlavi, Novoj Varoši, Priboju, Užicu, Valjevu, Despotovcu, Jagodini, Paraćinu, Svilajncu, Rekovcu, Ćupriji, Preševu, Novom Pazaru i Bojniku.

Nastava u srednjim školama u ovim lokalnim samoupravama odvijaće se po drugom modelu – kombinovanom, po kome se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.

Tutin je jedina lokalna samouprava u Srbiji gde će se primenjivati treći model, odnosno onlajn nastava u svim srednjim školama.

Učenici koji boluju od COVID-19 ili kod kojih se postavi sumnja na COVID-19 u periodu koji odredi ordinirajući lekar, kao i učenici koji su bliski kontakti COVID-19 pozitivnih osoba, koji se nalaze u karantinu u kućnim uslovima, do isteka perioda karantina, u skladu sa stručno-metodološkim upustvom, ne počinju sa nastavom 1. septembra 2021. godine.

Odluka o načinu organizacije nastave u osnovnim i srednjim školama doneta je u skladu sa odlukama i zaključcima Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 i stručnim uputstvima za organizaciju obrazovno-vaspitnog rada u osnovnoj i srednjoj školi za školsku 2021/22. godinu. (danubeogradu.rs)