Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Preminuo Milan Gutović
Milan Gutović u predstavi "Putujuće pozorište Šopalović" (foto: Nebojša Babić)
Milan Gutović u predstavi "Putujuće pozorište Šopalović" (foto: Nebojša Babić)

Preminuo Milan Gutović

Danas je u Beogradu preminuo Milan Gutović, jedan od najznačajnijih srpskih glumaca, član Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1967. do 2002. godine.

Milan Lane Gutović rođen je 11. avgusta avgusta 1946. u Umci kod Beograda. Završio je Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu 1967. u klasi profesora Milenka Maričića.

Iste godine, upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta Bojan Stupica odlučuje da podmladi i osveži ansambl, pa grupa mladih glumaca među kojima je i Gutović biva primljena u ansambl JDP-a.

U JDP-u je bio do 2002. godine i ostvario uloge u mnogim popularnim predstavama. Poslednju ulogu u JDP-u, lik Vasilija Šopalovića, odigrao je u predstavi „Putujuće pozorište Šopalović“.

Imao je potrebu da se izrazi ne samo kao glumac već i kao kompletan autor, pa osamdesetih godina na našu scenu ponovo uvodi formu kabarea. Igrao je u Narodnom pozorištu u Beogradu (čiji je član bio u periodu od 2006. do penzionisanja 2011) ni a drugim pozorišnim scenama.

U filmografiju Milana Gutovića ulaze ostvarenja „Drugarčine“, „Povratak otpisanih“, „Srećna porodica“, „Poltron“, „Mali svet“ i drugi. Godine 1981. u filmu
„Laf u srcu“ kreirao je lik Šojića koji će razvijati u filmskom serijalu „Tesna koža 1 – 4“.

Snimio je na stotine televizijskih filmova i serija (Diplomci, Sedam sekretara SKOJ-a, Bolji život), među kojima su nezaboravne uloge u „Otvorenim vratima“ (ujak Dragoslav Jakovljević), „Metli bez drške“ (Ognjen Lepšanović) kao i lik Pustolova u serijalu za najmlađe „Dobro veče, deco“.

Dobitnik je najznačajnijih nagrada na ovim prostorima, a od 2006. do 2008. bio je predsednik Saveza dramskih umetnika Srbije.