Naslovna » Izlasci » Festivali » Rossi fest: Veče Mocarta i izvođenje opere „Karmen“
Rossi Fest: Veče Mocarta i "Karmen" (foto: Pixabay)
Rossi Fest: Veče Mocarta i "Karmen" (foto: Pixabay)

Rossi fest: Veče Mocarta i izvođenje opere „Karmen“

U okviru Letnje operske akademije Rossi fest-a biće priređeno Veče Mocarta kao i izvođenje jednočine opere „Karmen“ u Narodnom pozorištu.

Karte za oba događaja (12. i 18. avgusta 2021) mogu da se kupe online putem linka na internet stranici festivala ili u knjižarama Vulkan.

Rossi fest – letnji operski program ima za cilj razvoj i usavršavanje profesionalnih veština mladih operskih umetnika, a ove godine se održava od 6. do 18. avgusta u Beogradu.

Uspeh dosadašnjih operskih produkcija pokrenula je inicijativu unutar festivala, za stvaranje poligona za savremena čitanja klasičnih operskih dela sa ciljem podmlađivanja i stvaranja nove operske publike.

Prvo međunarodno takmičenje mladih pevača posvećeno je opusu V. A. Mocarta, u okviru obeležavanja 230 godina od smrti ovog muzičkog genija. Nakon završenog online konkursa, odabrano je sedam finalista koji će imati priliku da usavršavaju svoj operski repertoar sa predavačima Akademije, dok će se publici predstaviti na Gala koncertu i takmičenju koje će se održati 12. avgusta od 19.30 na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, pod dirigentskom upravom Stefan Zekića, direktora festivala i Adi Bara (Izrael).

Na završnoj večeri akademije, 18. avgusta od 19.30 u nacionalnom teatru, biće izvedena jednočina opera „Karmen“ u režiji Ane Grigorović, pod dirigentskom palicom maestra Srboljuba Dinića, dok će naslovnu ulogu tumačiti perspektivna izraelska pevačica Šaj Teri.

Jedan od ciljeva projekta je edukacija, priprema i motivacija mladih umetnika i osvajanje nove operske publike kroz inovativan pristup režijskoj postavci i interpretaciji dela.

Programi u Narodnom pozorištu, uz ograničen broj mesta za publiku, održavaju se uz poštovanje svih mera zaštite koje propisuje Krizni štab u vezi sa epidemijom virusa korona. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.