Naslovna » Izlasci » Festivali » 37. Beogradski džez festival: Džez plamen / Jazz Flame
37. Beogradski džez festival: Džez plamen / Jazz Flame (detalj sa plakata)
37. Beogradski džez festival: Džez plamen / Jazz Flame (detalj sa plakata)

37. Beogradski džez festival: Džez plamen / Jazz Flame

Dom omladine Beograda od 26. do 31. oktobra 2021. predstavlja 37. Beogradski džez festival, pod sloganom „Džez plamen / Jazz Flame“.

Ove godine se održava 37. izdanje Beogradskog džez festivala, kojim se istovremeno navršava pola veka od rođenja manifestacije, 1971. godine. Festival će, zbog obeležavanja velikog jubileja, u punom formatu trajati šest dana, a održaće se i jedan „plus“ koncert u Domu omladine, kao i gostovanje u Novom Sadu – ukupno nedelju dana najboljeg savremenog džeza iz celog sveta u Srbiji!

U salama Doma omladine Beograda i Kombank dvorane nastupiće 25 sastava, sa više od 100 muzičara iz 18 zemalja, sa tri kontinenta (Evropa, Severna Amerika i Azija), uz reprezentativno predstavljanje najtalentovanijih mladih autora sa srpske džez scene – onih koji predstavljaju našu budućnost.

„Slogan festivala je ‘Džez plamen / Jazz Flame’, u skladu sa jedinstvenom godišnjicom, retkom i u sredinama sa većom džez tradicijom od naše. Kada je Beogradski džez festival osnovan 1971. godine, niko nije mogao da pretpostavi da će plamen džeza kod nas biti tako dugovečan i da će iz godine u godinu obasjavati ovu sredinu smelom muzikom. Tradicija festivala nalaže da i ove godine očekujemo umetnički vrhunske koncerte koje ćemo dugo pamtiti“, objavili su organizatori.

Uprkos poznatim okolnostima, Beogradski džez festival nije ni prošle godine izgubio korak i održan je uživo kao jedan od retkih džez festivala u Evropi koji se odvažio to da učini.

Ograničen broj vaučera za komplete ulaznica 37. Beogradskog džez festivala može se nabaviti na Ticket Vision blagajni u Domu omladine Beograda. Aktuelna cena vaučera je 3000 RSD, a obuhvata sve koncerte u glavnom programu festivala (13 koncerata).

Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BDŽF u manifestacije od posebnog značaja. Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

37. Beogradski džez festival: Najavljeni izvođači

Počasno mesto na otvaranju manifestacije pripada novosadskom sastavu Majamisty Trio. Na festivalu su dosad nastupali samo jednom, pre deset godina, promovišući debi album „Mistyland“.

Neposredno pred festival snimaju četvrti album, na kome će se naći muzika koju pijanistkinja i liderka sastava Maja Alvanović priprema za izvođenje na beogradskoj manifestaciji.

Marija Šnajder je već četvrt veka neprikosnoveno najuvaženiji kompozitor i aranžer orkestarskog džeza. Dobila je sedam Gremija. Njen prvi Gremi, za album „Concert in the Garden“ (2004), prvo je izdanje u istoriji te nagrade koje se prodavalo isključivo putem interneta.

Na prvom gostovanju u Beogradu izvešće najupečatljivija dela iz cele karijere, dirigujući jednim od vodećih mladih evropskih orkestara, kelnskim Subway Jazz Orchestra.

Pijanistkinja, pevačica i kompozitorka Aziza Mustafazade, svetsku afirmaciju stekla je albumima sredinom devedesetihi. Aktuelno izdanje „Generations“ izašlo je prošle godine, posle trinaestogodišnje pauze. Glavno polje njenog interesovanja je mugam-džez – amalgam džeza, klasike i azerbejdžanskog folklora, na tragu radova oca Vagifa, a obrađivala je i džez standarde, kao i dela klasične muzike.

Iako od kraja osamdesetih živi u Nemačkoj, veoma retko nastupa, a njen beogradski koncert jedan je od samo dva potvrđena do kraja godine.

Nemački trubač i kompozitor Markus Štokhauzen jedan je od najraznovrsnijih umetnika našeg doba, ostvarujući vrhunske rezultate uporedo u domenu džeza, savremene i klasične muzike. Tokom karijere duge četiri decenije, snimio je devedesetak albuma kao lider ili sajdmen.

Rymden je super grupa kakvu Evropa odavno nije imala. Klavijaturista Buge Veseltoft je tvorac „Novih džez koncepcija“ i vođa istoimenog benda, a basista Den Berglund i bubnjar Magnus Estrem ritmičari najpopularnijeg evropskog džez sastava svih vremena e.s.t. (Esbjorn Svenson trio) i potom uspešni lideri samostalnih kreativnih projekata.

Pored modernog džeza, u njihovoj kreaciji mešaju se i uticaji Baha, filmske muzike i rokenrola, reflektujući sve aspekte skandinavske muzike 21. veka.

Unuk čuvenog bluz-sving trubača Doka Čidema, trubač i kompozitor Teo Kroker bljesnuo je na džez sceni u pratećem sastavu Di Di Bridžvoter, a onda uz podršku čuvene vokalne dive ostvario upečatljivu solo karijeru. Nastupao je na najprestižnijim svetskim festivalima i sarađivao sa zvezdama džeza i pop muzike.

Poslednji album „Star People Nation“ doneo mu je prvu nominaciju za Gremi, a od aktuelnog izdanja BLK2LIFE / A Future Past, koje predstavlja u Beogradu, očekuje se da nastavi njegov put u vrh savremenog džeza.

37. Beogradski džez festival – program

Utorak, 26. oktobar 2021.
Velika sala DOB – 19.00

 • Majamisty TriO feat. Ulrich Drechsler, Aneta George & Dečji hor LA LA studio (Srbija / Austrija / S. Makedonija / Francuska)
 • Theo Croker BLK2LIFE || A FUTURE PAST (SAD)

Sreda, 27. oktobar 2021.
Velika sala DOB – 19.00

 • Markus Stockhausen Group – Tales Tour (Nemačka / Holandija)
 • Rymden (Bugge Wesseltoft, Dan Berglund, Magnus Öström) (Švedska / Norveška)

Amerikana DOB – 22.30

Serbian Showcase:

 • Jovićević / Miklós / Wójcinski Trio (Srbija / Mađarska / Poljska)
 • Drama Quartet (Srbija)
 • drumbooty (Srbija)

Četvrtak, 28. oktobar 2021.
Velika sala DOB – 19.00

SEIFERT NIGHT: THE BEST OF POLISH JAZZ

 • Marcin Wasilewski Trio & Joe Lovano „Arctic Riff“ (Poljska / SAD)
 • Piotr Damasiewicz & Into the Roots (Poljska)
 • Mateusz Smoczyński Trio (Poljska)

Amerikana DOB – 22.30

 • Spinifex (Hol / SAD /Bel / Por / Nem)
 • Angles 8 (Švedska / Norveška)

Petak, 29. oktobar 2021.
Velika sala DOB – 19.00

 • Petros Klampanis Trio (Grčka / Estonija / Poljska)
 • Arild Andersen Group (Norveška)

Amerikana DOB 22.30

 • Debussy Now! (Mađarska / Rusija)
 • Ghost Horse (Italija / SAD)

Subota, 30. oktobar 2021.
Velika sala DOB – 19.00

 • Stanković All Stars (Srbija)
 • Aziza Mustafa Zadeh Trio (Azerbejdžan / Nemačka)

Amerikana DOB – 22.30

 • Itamar Borochov Quartet (Izrael / SAD / Belgija / Italija)
 • Thomas de Pourquery & Supersonic (Francuska)

Nedelja, 31. oktobar 2021.
Kombank dvorana –  19.00

 • Džez oktet FMU & specijalni gosti: Vokalni kvartet MING (Srbija)
 • Subway Jazz Orchestra (Cologne) feat. Maria Schneider: Maria’s Masterpieces (Nem / Fra / Aus / SAD)

Amerikana DOB – 22.30

 • TGB (Portugal)
 • Edi Nulz (Austrija)

Beogradski džez festival +

Ponedeljak, 1. novembar 2021.
Velika sala DOB – 20.00

 • Brad Mehldau Trio (SAD)

(danubeogradu.rs)