Naslovna » Izlasci » Festivali » Beldocs od stotinu dokumentaraca: Reality Check
Beldocs 2021: Reality Check
Beldocs 2021: Reality Check

Beldocs od stotinu dokumentaraca: Reality Check

U bogatom programu četrnaestog izdanja Beldocs festivala, od 9. do 16. septembra 2021, biće prikazano više od 100 dokumentarnih filmova i VR/AR sadržaja.

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs će, kao i prošle godine, biti održan u hibridnom formatu, u nekoliko prostora u Beogradu i online. Sva festivalska događanja biće u potpunosti organizovana u skladu sa merama suzbijanja COVID-19.

– U ovom izdanju ćemo predstaviti 107 filmova u 16 programskih celina. Ponosan sam na činjenicu da i ove godine imamo projekcije na otvorenom. Takođe se jako radujem projekciji video dnevnika Nelsona Salivena, za koga mnogi kažu da je prvi vlogger u istoriji, čovek koji je anticipirao selfi još osamdesetih godina prošlog veka. Tu je i retrospektiva dokumentaraca portugalskog velikana Pedra Košte, čije smo igrane filmove imali prilike da gledamo u Beogradu u prošloj deceniji – istakao je Marko Grba Singh, umetnički direktor festivala.

Beldocs će biti održan na otvorenom u amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, ali i na terasi Art bioskopa Kolarac. Posetiocima Beldocsa na raspolaganju će biti i sale partnera Festivala – Jugoslovenske kinoteke, Doma omladine Beograda, Dvorane kulturnog centra Beograda, Muzeja savremene umetnosti Beograda, Centra za kulturu Vlada Divljan i bioskopa Balkan – u kojima će moći da uživaju u najboljim svetskim dokumentarcima novije produkcije.

CEO PROGRAM Beldocs-a objavili smo u rubrici Bioskopski repertoari.

Beldocs Industry

Beldocs: Svuda samo svetlo
Beldocs: Svuda samo svetlo

Ovogodišnji događaji u okviru programa Beldocs Industry spajaju više od 60 profesionalaca iz filmske industrije – agente prodaje i distributere, predstavnike festivala, VOD platformi i TV emitera, iz više od 30 zemalja.

Biće prisutno više od 30 autora dokumentarnih filmova koji učestvuju u programima BELDOCS in Progress, Serbian Docs in Progress, Beldocs Academy i Documentaries for Kids & Youth. Oni predstavljaju i Zapadni Balkan, ali i šire geografsko područje od baltičkih država do Ukrajine i Gruzije.

– Drago nam je što vidimo da su se neki od projekata koji su prethodnih godina učestvovali u programu Beldocs Industry sada vratili na Beldocs kao gotovi filmovi, među kojima su i sva ostvarenja iz selekcije „Ukrajina u fokusu“. Beldocs Industry ove godine omogućava širok spektar aktivnosti koje su dostupne i fizički i onlajn. Dokumentaristi iz Srbije i inostranstva su naročito dobrodošli da se priključe panelima 13. septembra koji se fokusiraju na promene u ponašanju publike i nove načine gledanja filmova, kao i prodajne i distribucijske strategije koje prate te promene. Takođe nam je veoma drago što ćemo ugostiti Vitalija Manskog, reditelja i direktora ArtDocFest festivala. Tom prilikom organizovaćemo jedan poseban događaj – razgovor između Manskog i Želimira Žilnika pod naslovom „Documentary Cinema: A Mirror or A Magnifying Glass? – istakla je Ieva Ūbele, šefica Beldocs Industry programa.

Beldocs posvećen mentalnom zdravlju

Beldocs: Minamata Mandala
Beldocs: Minamata Mandala

Ovogodišnji specijalni program Beldocs festivala biće posvećen mentalnom zdravlju, a u selekciji pod naslovom eleMental biće prikazano pet internacionalnih ostvarenja.

Ovogodišnji specijalni program eleMental će publici približiti temu mentalnog zdravlja kroz inspirativnu paletu životnih priča i ljudskih perspektiva, a pet odabranih filmskih ostvarenja u programu će o ovoj temi govoriti na uzbudljiv, iskren i beskompromisan način, rezonirajući sa našim unutrašnjim svetovima, budeći empatiju i razbijajući barijere i stereotipe, najavili su organizatori.

Nakon projekcija, serija pratećih diskusija i razgovora sa autorima, protagonistima, korisnicima podrške i stručnjacima iz oblasti mentalnog zdravlja i ljudskih prava otvoriće dijalog o najosetljivijim pitanjima i o važnosti solidarnosti i podrške za sve.

Beldocs Akademija

Beldocs Akademija, kao i prethodne godine, u fokus stavlja VR/AR projekte u razvoju.

Biće predstavljena četiri projekta umetnika iz Letonije, Moldavije, Hrvatske i Srbije, koji će razvijati svoje imerzivne sadržaje na trodnevnoj interaktivnoj radionici pod mentorstvom Sare Tireli, jedne od najznačajnijih savremenih umetnika koja nam dolazi iz Italije.

Pored uvodnog predavanja, upoznavanja sa tehnologijom i konkretnog rada na produkciji sadržaja, polaznici će imati priliku da čuju masterklas Ane Knežević, umetnice koja živi i radi u Njujorku, a čiji je rad prošle godine bio izložen na Beldocsu.

Beldocs programi

Beldocs: Naše ludilo
Beldocs: Naše ludilo

Na otvaranju festivala 9. septembra, pod otvorenim vedrim nebom u amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije biće prikazan film „Fejt i Branko“ (Faith and Branko) u režiji Ketrin Hart (Catherine Harte), intimni dokumentarac koji prati ljubav i odnos dvoje muzičara, britanske harmonikašice Fejt Eliot i romskog violiniste Branka Ristića.

Tokom ovogodišnjeg Beldocsa biće prikazano više od 100 filmova u ustaljenim festivalskim programima:

  • Međunarodni takmičarski program,
  • Srpski takmičarski program,
  • Vatromet,
  • Meteori,
  • Povetarac,
  • Naslovna strana
  • Pejzaž
  • Udarni termin i dr.

Biće održan i Beldocs Industry uz podršku EU kroz program Kreativna Evropa i podprogram MEDIA, Beldocs VR/AR Academy, Beldocs in Progress, Serbian Docs in Progress, Documentaries for Kids & Youth i Beldocs Market.

Beldocs: ulaznice i online projekcije

Karte su u prodaji preko Beldocs online servisa, dok će kupovina ulaznica na lokacijama održavanja festivala biti moguća do kraja festivala, osim za Amfiteatar Muzeja Jugoslavije gde će fizička prodaja biti moguća samo na licu mesta, pola sata pred projekciju.

Cena karata je 300 dinara za sve projekcije, osim za one u Muzeju savremene umetnosti Beograd, koje će se prodavati po ceni od 100 dinara.

Više od 90 filmova na Beldocs festivalu će biti dostupno za gledanje online, od 9. septembra u 22.00 do 16. septembra u 23.59. Karte za online projekcije će moći da se kupe u ovom periodu i za većinu filmova važiće 48 sati nakon obavljene kupovine. Cena karte je 200 dinara ili 2 dolara za dugometražne filmove, a 150 dinara ili 1,5 dolar za kratkometražna ostvarenja. Filmovi će biti dostupni preko linka „Beldocs online“ u glavnom meniju festivalskog sajta. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.