Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Bitefartcafe Summer Stage: Nikola Vranjković (INTERVJU)
Nikola Vranjković (foto: Darko Kovaćević)
Nikola Vranjković (foto: Darko Kovaćević)

Bitefartcafe Summer Stage: Nikola Vranjković (INTERVJU)

Kultni rok autor, pesnik, kompozitor i muzički producent Nikola Vranjković održaće koncert na Kalemegdanu (Bitefartcafe, 16. septembar 2021; 22.00).

Više od jedne decenije Vranjković je bio ključna autorska ličnost beogradskog benda Block Out, sa kojim je snimio četiri studijska albuma.

Njegov prvi samostalni album „Za ovde ili za poneti“ objavljen je 2001. uz istoimenu knjigu pesama, a posle raspada matičnog benda objavio je mini album i knjigu „Bremeplov“ (2014; sa muzičarima bendova Darkwood Dub, Orthodox Celts i Goribor) i dvostruki album „Veronautika“ (nazvan po istoimenoj pesmi snimljenoj sa Damirom Martinovićem Mrletom – Let 3) u novembru 2017. Dve godine kasnije pojavio se u prodaji trostruki živi album „Biološki minimum“, snimljen na koncertu u Kombank dvorani.

Njegova pozicija na sceni nezavisna je i samostalna – u pitanju je poseban fenomen koji na različite načine traje više od dvadeset pet godina. Album „Veronautika“ je po glasovima slušalaca radija Beograd 202 proglašen za najbolji album 2017. Nikola Vranjković je dobitnik nagrade „Strune od svetla“ koja se dodeljuje za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u rok i bluz muzici.

Uz Vranjkovića, nastupa sastav u kome su bubnjar Vladan Božilović, basista Miroslav Uzarević, gitaristi Danilo Ikodinovski, Milan Vučković i Ivan Zoranović, koji svira i klavijature.

Prošle godine u ovo vreme održali su koncert u Bitefartcafe-u, te su rešili da to ponove i ovog leta na letnjoj sceni na Kalemegdanu. Kako i sami kažu – upravo letnju sezonu zatvaraju ovim koncertom i iskreno se nadaju uspešnoj klupskoj koncertnoj sezoni u budućim mesecima. Tim povodom, Nikola Vranjković odgovorio je na pitanja koja se ne postavljaju često…

Osamnaestogodišnjem sebi bih poručio da ide na pecanje kad god može

Nikola Vranjković (foto: Dejan Lalić)
Nikola Vranjković (foto: Dejan Lalić)

Šta je to što te nijedan novinar nikada nije pitao, a uvek si želeo da kažeš?
– Ko su članovi benda i da li će se sledeći album razlikovati od prošlog… to nikad niko nije pitao.

Ovo je drugi put da nastupaš na letnjoj sceni kluba Bitefartcafe na Kalemegdanu. Za one koji nisu bili, možeš li da kažeš šta su propustili, a za one koji su bili, šta ih to novo očekuje 16. septembra?
– To je koncertni prostor koji nam veoma prija. Uživali smo prosle godine, zaista, pa se zato i vraćamo. Odsviraćemo dosta pesama srednjeg tempa koje nismo stizali da sviramo na festivalima zbog ograničenja vremena. Sve to, naravno, uz odlično svetlo i zvuk.

Kako je izgledalo ovo leto u odnosu na prethodno, kada su koncerti i stvaralaštvo u pitanju?
– Mnogo smo svirali ovog leta, više nego prošlog. Puno ljudi nas je čulo i videlo i nadam se da se to neće promeniti sledećih meseci.

Film, knjiga, kantautor, izvođač koji su ostavili trag na tebe.
– Film „Ostrov“ Pavla Lungina sa maestralnim glumom Petra Mamonova koji nas je, nažalost, napustio ove godine. Knjiga – „Usta puna zemlje“ Branimira Šćepanovića, velikana bez kojeg smo takođe ostali pre nekog vremena. Mark Kozelek, definitivno – bilo da su u pitanju bendovi Red House Painters, Sun Kil Moon ili solo radovi.

U tri reči – 2020. godina…
– Dezinformacije, nesigurnost, smrt.

Šta bi osamnaestogodišnji Nikola Vranjković mislio o sadašnjem Nikoli, a šta bi sadašnji Nikola poručio ovom tek od skoro punoletnom?
– Osamnaestogodišnji bi mislio da je sve ovo čime se bavimo moji drugari i ja veoma lako i bezbolno. Sadašnji bi mu poručio da ide na pecanje kad god može.

Kako bi pozvao publiku na koncert u Bitefu?
– Citiraću jednog našeg nobelovca sa kraja devedesetih „Dođite, nećete se vratiti“.