Naslovna » Izlasci » Festivali » Cirkobalkana 2021
Cirkobalkana 2021
Cirkobalkana 2021

Cirkobalkana 2021

Deveti po redu Cirkobalkana festival održaće se u okviru 54/55. BITEF festivala, od 16. do 25. septembra u cirkuskom šatoru kod Silosa Beograd.

Tokom deset festivalskih dana, publika će imati priliku da pogleda cirkuske predstave iz Francuske, Grčke, Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Pored glavnog izvođačkog programa, sastavni deo festivala čine koncerti, filmske projekcije, okrugli stolovi, razgovori sa umetnicima, masterklasovi za profesionalno usavršavanje kao i edukacije za najmlađe.

Cirkobalkana: Otvaranje, Francuzi, regionalna premijera, program za decu…

U četvrtak 16. septembra u 20.00, festival otvara francuska kompanija Lazuz sa akrobatko-žonglerskom predstavom „Kretanje“. Predstava se igra u cirkuskom šatoru, dok će ispred šatora u 19.00 biti otvorena izložba „Sva deca Cirkobalkane“ umetnice Marije Stojković. Nakon predstave sledi koncert popularnog benda Šajzerbiterlemon sa početkom u 22.00.

Drugo veče festivala rezervisano je za regionalnu premijeru predstave „Duel“ od 21.00.

Četiri akrobate suočavaju se sa ishodom susreta. Ponekad igraju jedan protiv drugog, ponekad igraju zajedno. Izbori zahtevaju žrtvovanje njihove časti. Oni streme ka ciljevima i prihvataju poraz.

Predstavu su kreirali umetnici iz Cirkusfere i Cirkorame u saradnji sa stručnim saradnicima iz francuske kompanije Vuk za čoveka.

Prvog vikenda, 18. i 19. septembra od 18.00, igraće se predstava „Koža“, francuske kompanije Vuk za čoveka. Ovaj kolektiv je pre dve godine nagrađen na BITEF festivalu kada je njihova predstava glasovima publike proglašena za najbolju.

U nedelju 19. septembra će se u 11.00 odigrati i predstava za decu „Svetu se ne može ugoditi“ u koprodukciji Cirkusfere i Malog pozorišta „Duško Radović“. Osim predstava, nedelja donosi i uzbudljiv dnevni program oko šatora, u okviru cirkuskog piknika. Čitav dan, posetioci će moći da uživaju u muzici, plesnom performansu, radionicama za decu, otvorenim treninzima, društvenim igrama i drugim pratećim programima festivala.

Cirkobalkana: Filmovi, zvuk, rad u nastajanju…

U ponedeljak 20. septembra cirkuski šator će se pretvoriti u bioskop, kada će od 19.00 biti prikazan film „Gira and the Circus of Life“ brazilskih autorki Kejti Lund i Lili Fialjo.

Nakon toga, publika se seli izvan šatora, gde će na kamionu biti prikazan film Nikole Mijatovića „Ovo bi mogao biti cirkus“.

Cirkobalkana 2021: Lazuz
Cirkobalkana 2021: Lazuz

Slovenački umetnik Tjaž Juvan će u utorak 21. septembra u 20.00 izvesti predstavu „Noister: talas³“ u kojoj kombinuje kinetički zvuk i kretanje tela zasnovano na savremenoj cirkuskoj praksi. Spajanjem dva različita umetnička žanra, autori istražuju odnos čoveka i mašine, koji smenjuju uloge manipulatora i izmanipulisanog. Kao rezultat odnosa – zvuk, postaje katalizator za dalje interakcije i istovremeno povezuje prostor između izvođača i predmeta.

U sredu od 19.30 publika će moći da pogleda prezentaciju rada u nastajanju umetnice Mirte Petročilu. Autorka se u svom radu fokusira na koncept „između“, odnosno na tranzicionu sferu u kojoj se prostor, objekti, zvuk i pokret prepliću stvarajuću uslove za nastanak nove stvarnosti.

Predstavu, koja nosi radni naziv „[9]“, podržava Cirkusnext platforma, a nakon igranja uslediće razgovor sa umetnicom.

Cirkobalkana: Spektakl, žongleri, zatvaranje

Sedmi dan festivala od 20.00 donosi spektakl pod nazivom „Žonglerski koncert“ slovenačke trupe Mismo Nismo. Predstava obrađuje svet generacije milenijalaca, kritički ga stavlja u kontekst čitave socio-kulturne i političke klime. Osećaj rezignacije i depresije pomešan je sa pozitivnim i proročkim porukama o boljoj budućnosti.

U petak 24. septembra posetioci festivala će imati jedinstevnu priliku da pogledaju urnebesnu žonglersku predstavu „Tuti Fruti“ francuske kompanije LPM.

Četiri fantastična umetnika manipulacijom objektima, akrobacijom, hip- hopom, vratolomijama, magijom, bioskopom, kung-fuom, hipnotizmom, biciklizmom, kapuerom, grafitima i homeopijom pružaju gledaocima mogućnost da dožive trenutke snažnog dramskog intenziteta, ushićujućeg i oslobađajućeg humora, koji ljude nasmeje ali ponekad i zgrozi.

Festival zatvara 25. septembra u 20.00 akrobatsko-lutkarska predstava „Težina duše, sve je privremeno“ Kjare Marčez.

Ova italijanska umetnica inovativanim scenskim jezikom govori o strahu, izgovoru i samopouzdanju, krhkim crtama, znakovima i značenjima. Reč je o nitima i tankoj liniji koja povezuje naše impulse sa našom racionalnošću.

Za više informacija o programu festivala i ulaznicama posetite www.cirkobalkana.org ili festival.bitef.rs.

(danubeogradu.rs)