Naslovna » Izlasci » Akcije » Dani evropske baštine 2021: Beograd za početnike – Od srpskog varoškog doma do jugoslovenskog glamura
Dani evropske baštine 2021: Beograd za početnike - Od srpskog varoškog doma do jugoslovenskog glamura
Dani evropske baštine 2021: Beograd za početnike - Od srpskog varoškog doma do jugoslovenskog glamura

Dani evropske baštine 2021: Beograd za početnike – Od srpskog varoškog doma do jugoslovenskog glamura

U okviru manifestacije Dani evropske baštine 25. septembra 2021. biće organizovana šetnja po Grockoj „Od srpskog varoškog doma do jugoslovenskog glamura“.

Posle okupljanja u subotu tačno u podne, u gostoljubivoj toplini Rančićeve kuće, srpskom varoškom domu i sedištu Centra za kulturu Grocka, Zorica Atić, istoričarka umetnosti-kustos, i Smiljana Popov, autorka i urednica TV serijala „Beograd za početnike“, dočaraće znatiželjnima da je Grocka, sem po živopisnim pejzažima pod voćnjacima i vinogradima s pogledom na reku, jednako čuvena i po znamenitim mestima i vrednim kulturnim dobrima.

Uz obilje istorijskih zanimljivosti, priča o kulturnim dobrima Grocke potpuno je u duhu velike evropske manifestacije koja slavi kulturno nasleđe i čuva ga od zaborava; biće predstavljeni: Rančićeva kuća, Legat dr Aleksandra Kostića, Gročanska čaršija, spomenik Iliji Garašaninu – jedinstven u Srbiji, skulptura Gročanke devojke, Restoran „Vinogradi“…

Posetioci će se upoznati sa varoškim načinom života s početka 19. veka i karakterističnim narodnim graditeljstvom po meri čoveka, kome svedoči vremešna Rančićeva kuća u varoškom sokaku s pogledom na Dunav.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Nešto dalje, pruža se Čaršija, deo nekadašnjeg Carigradskog druma i srce gročanske varoši, čuvena ambijentalna celina od velikog značaja za Srbiju. U rangu je Kosančićevog venca i starog jezgra Zemuna, i ima najviše sačuvanih starih srpskih kuća – zaštićenih spomenika kulture u čitavom Beogradu.

Negujući kulturu sećanja, kraj biste Ilije Garašanina i potom u Legatu dr Aleksandra Kostića promenada je začinjena dirljivom pričom o znamenitim Gročanima i Beograđanima poput Ilije Garašanina, prof. dr Aleksandra Kostića i prof. dr Smilje Kostić-Joksić, koji su svojim delovanjem omogućili napredak i razvoj Srbije – i takođe ostavili neizbrisiv trag u Grockoj.

Restoran „Vinogradi“ je u staroj Jugoslaviji bio stecište umetničke elite i stranih delegacija, a svojim panoramama privlačio je brojne posetioce i izletnike, počev od jugoslovenskog predsednika Tita, i zaslužio kompliment da „ima pogled lepši nego sa Meseca“…

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.