Naslovna » Izlasci » Dani evropske baštine 2021: Program Zavoda za zaštitu spomenika kulture
Dani evropske baštine - Zavod za zaštitu spomenika: Hram Svetog Save (foto: Aleksandra Prhal)
Dani evropske baštine - Zavod za zaštitu spomenika: Hram Svetog Save (foto: Aleksandra Prhal)

Dani evropske baštine 2021: Program Zavoda za zaštitu spomenika kulture

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je i ove godine jedan od nosilaca programa manifestacije Dani evropske baštine 2021.

Izložba Zavoda „Spomeničko nasleđe Ulice kneza Miloša“ zvanično će otvoriti celu manifestaciju 15. septembra od 14.00.

Na 15 panoa velikog formata predstavljen je istorijski razvoj jednog od najlepših beogradskih bulevara i istaknute su kulturne, istorijske, arhitektonske, urbanističke, estetske, memorijalne i druge vrednosti 12 proglašenih spomenika kulture koji se ovde nalaze.

Po hronološkom principu, od amama iz vremena kneza Miloša Obrenovića, kao jedinog preostalog segmenta njegovog nekadašnjeg dvora, do tzv. Dobrovićevog Generalštaba teško stradalog u bombardovanju 1999. godine, predstavljen je razvoj ne samo ulice već čitavog modernog Beograda.

Autorka izložbe je Ksenija Ćirić, istoričarka umetnosti. Zainteresovani će imati priliku da izložbu pogledaju svakog radnog dana u sali Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda od 8.00 do 16.00, do kraja ove godine.

Zavod organizuje i šetnju Ulicom kneza Miloša sa stručnim saradnicama Zavoda, Bojanom Ibrajter Gazibarom i Ksenijom Ćirić, 17. septembra od 17.00. Mesto okupljanja za šetnju je kod „Osmatračnice sa Kajmakčalana“ u Pionirskom parku preko puta Narodne skupštine.

Šetnja prati temu izložbe, uz mogućnost neposrednog sagledavanja ukupnog graditeljskog fonda ovog prestižnog beogradskog bulevara, a pre svega 12 proglašenih spomenika kulture. Publika će čuti istorijat razvoja ulice, analizu njenih kulturnih, arhitektonskih, urbanističkih, memorijalnih i drugih vrednosti. Sećanja na različite periode i političke prilike i sa njima u vezi primenjene arhitektonske postulate i stilove, obezbediće razumevanje konteksta iz kojih su iznikla ova kulturna dobra.

Prijave na imejl-adresu: ksenija.ciric@beogradskonasledje.rsZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Kako je ovogodišnja tema „Kulturno nasleđe za sve“, Zavod će se posebnim programom – radionicom za decu „Upoznaj Ulicu kneza Miloša“ obratiti najmlađoj publici.

Ukazivanjem na to da su upravo deca nastavljači očuvanja naše prestonice približiće se spomeničko nasleđe kroz predavanje i radionicu u okviru dugogodišnjeg projekta Zavoda „Nasleđe za decu“.

Mesto održavanja radionice je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, u četvrtak 16, kao u i petak 17. septembra od 11.00. Prijave na imejl-adresu: ana.sibinovic@beogradskonasledje.rs

Ovom prilikom biće ponovljen i jedan popularan program Zavoda u saradnji sa sveštenstvom hrama – javno vođenje kroz prostor Svetosavskog platoa koji je utvrđen za kulturno dobro i u okviru njega obilazak Hrama Svetog Save, koji je po dimenzijama najveći pravoslavni hram na Balkanu, najveća srpska pravoslavna crkva i jedan od pet najmonumentalnijih pravoslavnih crkava u svetu.

Mesto okupljanja: ispred spomenika Svetog Save (između male crkve i Hrama Svetog Save). Vreme održavanja: petak, 24. septembar 2021. od 17.00, kao i 1. oktobar 2021. od 17.00; za slepe i slabovide: utorak, 1. oktobar 2021. od 14.00. Prijave na imejl-adresu: teodora.mardanovic@beogradskonasledje.rs. (Beoinfo)