Naslovna » BG svaštara » Književnost » Dragana Mladenović: Sve što (ni)sam očekivala
Dragana Mladenović: Sve što (ni)sam očekivala
Dragana Mladenović: Sve što (ni)sam očekivala

Dragana Mladenović: Sve što (ni)sam očekivala

Nakon uzbudljivog proleća provedenog u bakinoj kući s tajnom simpatijom – sedmakom Maksom – Ninu Kovač, junakinju knjige Sve što (ni)sam želela, očekuju leto i Maksov rođendan.

Kako je prošao taj dan, prepun nesporazuma, suza i smeha, starih i novih prijatelja i velikih planova za budućnost, čitaoci će saznati iz novog romana Sve što (ni)sam očekivala poznate spisateljice Dragane Mladenović.

Porodica Kovač je konačno na okupu, ali svet nakon virusa VIR više nije isti. Društvene posledice epidemije učinile su svakodnevicu komplikovanom, a besparica u kojoj su se našle porodice glavnih junaka postala je izvor višestrukih zapleta u drugom delu ovog serijala.

Nakon potpunog odsustva roditeljskog nadzora za vreme pandemije Ninini roditelji se ponašaju previše zaštitnički prema njoj baš u trenutku kada ona želi da ode u selo O. na Maksov rođendan. Kako bi u tome uspela, s drugaricom Verom pravi savršen plan za odlazak na najbitniju žurku tog leta, koja će im doneti ono što nisu očekivale: nova prijateljstva, jedan poljubac, malo ljubomore i ljute roditelje.

Razvoj romantičnog odnosa između Nine i Maksa, izbavljenje porodice Kovač iz ekonomske krize, jačanje prijateljstva između Nine i njene najbolje drugarice Vere, kao i razračunavanje sa iskustvom vršnjačkog nasilja kroz koje je Vera prošla tokom epidemije – događaji su koji utiču na sazrevanje glavne junakinje.

Dragana Mladenović piše lako, duhovito i dobro razume sve ono što njeni junaci vole i zbog čega brinu. Pored zanimljive radnje, važan aspekt knjige čine i precizne, duhovite i domišljate ilustracije Dušana Pavlića, koje prate priču u svim njenim tonovima – od onih romantičnih do onih suptilno ironičnih ili iskreno komičnih. Kao i prvi deo serijala, i ovaj roman je u formi dnevnika, a Ninin glas odlikuju humor, iskrenost, samokritičnost, kao i povremena tinejdžerska buntovnost.

Naslov romana Sve što (ni)sam očekivala aludira na različita iskustva u prijateljskim i ljubavnim odnosima kroz koja prolazi glavna junakinja, kao i na posledice Nininih neodgovornih i nepromišljenih postupaka s kojima na kraju romana uspeva da se suoči.

Tokom raznih turbulencija opisanih u romanu karakter Nine Kovač ni u jednom trenutku ne gubi na simpatičnosti i privlačnosti, a kraj drugog dela serijala najavljuje uzbudljive događaje o kojima će tinejdžeri čitati u trećoj knjizi koja je u pripremi.

Dragana Mladenović (foto: Zoran Jovanović Jus)
Dragana Mladenović (foto: Zoran Jovanović Jus)

Dragana Mladenović (1977) diplomirala je i magistrirala na Filološkom fakultetu u Beogradu. Živi u Pančevu i radi u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

Objavila je nekoliko zbirki poezije, knjiga Rodbina prevedena je na nemački i švedski, a pesme su joj prevođene na italijanski, engleski, francuski, grčki, mađarski i slovenački. Tvornica, Omot spisa i Rodbina prevedene su na makedonski pod objedinjujućim naslovom Građa za lep roman (2013).

Radovi Dragane Mladenović objavljivani su u svim značajnijim antologijama savremenog srpskog pesništva, kao i u književnim časopisima i strip izdanjima. Dobitnica je pet nagrada za poeziju i jedne za priču.

U izdanju Kreativnog centra objavljena joj je zbirka pesama za decu Dar-mar, priča za mlađe osnovce Gospodin Oliver i dva romana za starije osnovce Sve što (ni)sam želela i Sve što (ni)sam očekivala. Zbirka pesama Dar-mar osvojila uvrštena je u međunarodni katalog White Ravens 2020. koji izdaje Minhenska biblioteka za decu i mlade, a u kojem se preporučuju najbolje knjige za decu i mlade iz celog sveta.

Takođe, osvojila je nekoliko značajnih nagrada u Srbiji (Nagrada za najlepšu dečju knjigu na Beogradskom sajmu knjiga 2019, Nagrada ULUPUDS-a za najbolju ilustraciju na Beogradskom sajmu knjiga 2019, Nagrada Otisak za estetski tretman knjige na Niškom sajmu knjiga i grafike 2019 i Nagrada Zaharije Orfelin za najlepšu knjigu na Novosadskom sajmu knjiga 2020).