Naslovna » Izlasci » Festivali » Dunav fest 2021: 200. godišnjica ustanka za nezavisnost Grčke
Dunav fest 2021: 200 godina Grčke revolucije
Dunav fest 2021: 200 godina Grčke revolucije

Dunav fest 2021: 200. godišnjica ustanka za nezavisnost Grčke

Dunav fest će biti održan 28. i 29. septembra 2021. Biće obeležena 200. godišnjica ustanka za nezavisnost Grčke (1821-1830) uz omaž Mikisu Teodorakisu.

U znamenitoj Kuli Nebojša, u kojoj će biti održana manifestacija, zapisana su imena grčkog revolucionara Rige od Fere i njegovih sedam drugova koje su zatočili i pogubili turski vojnici, a na zidovima su izložene reprodukcije Rigine mape.

U programu manifestacije (oba dana od 18.00) biće predstavljena drama „Poslednja plovidba Rige od Fere“, odata počast nedavno preminulom grčkom velikanu Mikisu Teodorakisu i svečano promovisana knjiga „Grčka, rat za nezavisnost, stvaranje države i preporod nacije“ Dušana Spasojevića, ambasadora Republike Srbije u Grčkoj.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Program Dunav festa osmislio je Nebojša Bradić, reditelj i pisac. U programu će učestvovati glumci: Tihomir Stanić, Pavle Pekić i Marko Grabež, pevačica Svetlana Spajić, koja će pevati Grčku Marseljezu i Teodorakiseove pesme, Nacionalna fondacija za igru, publicista Peca Popović koji će besediti o Mikisu Teodorakisu, te srpski istoričari Milan Ristović i Mile Bjelajac i novinar Boško Jakšić.

Ulaz je besplatan. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.