Naslovna » Izlasci » Festivali » Evropska saradnja: filmska priča 2021
Evropska saradnja: filmska priča 2021 (detalj sa plakata)

Evropska saradnja: filmska priča 2021

Trodnevni festival dugometražnog dokumentarnog filma „Evropska saradnja: filmska priča 2021“ biće održan u Centru za kulturu „Vlada Divljan“.

U organizaciji Ministarstva za evropske integracije manifestacija je tradicionalno posvećena obeležavanju i promovisanju Dana evropske teritorijalne saradnje, koji je Evropska unija ustanovila 2013. godine. Obeležavanjem ovog dana Srbija se pridružuje dešavanjima, koja se ovim povodom, tokom septembra i oktobra, organizuju u četrdesetak zemalja Evrope.

Osnovni cilj festivala „Evropska saradnja: filmska priča“ je da se projekcijom tri dokumentarna filma, autora iz različitih evropskih zemalja, ukaže na značaj teritorijalne saradnje i povezivanja ljudi u svim životnim segmentima, od privrede do stvaralaštva.

Ministarstvo za evropske integracije festival organizuje od 2016, a ove godine, filmovi će biti prikazani od 21. do 23. septembra u Centru za kulturu „Vlada Divljan“.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Blizanci satkani od sna

 • Utorak, 21. septembar 2021. (20.00)
  Blizanci satkani od sna (Twins Woven from Dreams)
  Srbija, 70′
  Režija: Sead Šabotić i Lea Vahrušev
  Posle projekcije, predviđen je i razgovor sa autorkom filma.

Film prati grupu osuđenih lica koja izdržavaju kazne u Okružnom zatvoru u Beogradu. Mislima usmerenim na svoje supruge i decu, osuđenici preispituju svoje odluke, dok sanjaju slobodu i ponovni zajednički život sa svojim porodicama.

Bugarski san

 • Sreda, 22. septembar 2021. (20.00)
  Bugarski san (Bulgarian Dream)
  Hrvatska/Srbija/BiH; 2020, 53′
  Režija: Srđan Šarenac.
  Posle projekcije, predviđen je i razgovor sa autorom filma.

Poput mnogih drugih građana starije dobi u Nemačkoj, Petra prima malu naknadu za prevremenu penziju. Nakon što plati stanarinu i režije, ostane joj otprilike 100 evra mesečno za hranu i druge troškove, od čega jedva preživljava u tako skupom gradu kao što je Hamburg.

No, Petra odbija da prihvati takve okolnosti – ona pripada novoj generaciji „seniora“ koja smatra da život ne prestaje starenjem. Na prevremenu penziju gleda tek kao na početak novog poglavlja u životu, pa odlučuje da ostavi sve za sobom i preseli se u Istočnu Evropu.

U međuvremenu, na planeti Zemlji

 • Četvrtak, 23. septembar 2021. (20.00)
  U međuvremenu, na planeti Zemlji (Meanwhile On Earth)
  Danska/Švedska/Estonija, 2020, 73′
  Režija: Кarl Olson

Konstruisan kao kolaž scena i situacija, film istražuje ljudski odnos prema smrti u našem društvu, kroz prikaz svakodnevnice onih kojima je smrt na neki način profesija. Film nas vodi kroz svet „industrije smrti“, odnosno rutinu zaposlenih u pogrebnim preduzećima u Švedskoj.

(danubeogradu.rs)