Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložbe u Kulturnom centru Beograda od 9. septembra 2021.
Rad Milana Živkovića
Izložbe u Kulturnom centru Beograda: Rad Milana Živkovića

Izložbe u Kulturnom centru Beograda od 9. septembra 2021.

Od 9. septembra (od 19.00) do 7. oktobra 2021, tri nove izložbe biće otvorene u Kulturnom centru Beograda, a ulaz će biti besplatan.

Galerija Arget: Milena Marjanović predstavlja „Duh je taj koji sebi gradi telo“

Rad Ivana Grlića
Rad Ivana Grlića
  • KCB, Galerija Artget (Trg republike 5/I)
  • 9. septembar (19.00) – 7. oktobar 2021.

Umetnička direktorka Galerije Artget u 2019. godini, Milena Marjanović, za jubilarnu 20. sezonu Galerije odabrala je da se izložbom „Duh je taj koji sebi gradi telo“ pozabavi često prisutnom i nikada dovoljno istraženom temom akta u domaćoj fotografiji.

Ona predstavlja jedan od mogućih preseka u njegovom posleratnom razvoju kroz dela odabranih umetnika: Zorice Bajin Đukanović, Ivana Grlića, Svetlane Dingarac i Fadila Šarkija, Milana Živković, Nemanje Živkovića, Dragoslava Mirkovića, Dragiše Radulovića, Nenada Nina Rakićevića i Danila Cvetanovića.

„Svi autori su zaokupljeni su lepotom ljudskog tela (većinom ženskog) kroz koju progovaraju o svojim preokupacijama težeći istraživanju oblika, odnosa svetla i senke, harmonije s ambijentom… Tako, zapravo, kroz pristup telu iniciraju priču o prolaznosti vremena, bezvremenskoj nadi, oazi spokoja, ali i iracionalnosti i snovima“, piše u uvodnom eseju Milena Marjanović.

Likovna galerija: Marija Dragojlović – La divina proportione

Rad Marije Dragojlović
Rad Marije Dragojlović
  • KCB, Likovna galerija (Knez Mihailova 6)
  • 9. septembar (19.00) – 7. oktobar 2021.

Instalacija Marije Dragojlović sastoji se od jednog crteža i sedam slika. Svedena, gotovo minimalna instalacija, emfatički ponavlja jednu situaciju u kojoj se posmatrač suočava sa različitim horizontima.

Ovi horizonti nastaju iz spoja sedam mora (Crno, Crveno, Mramorno, Mrtvo, Sargaško, Severno i Sredozemno) sa nebom koje zadobija drugačije karakteristike u zavisnosti od mora sa kojim se graniči. Horizont je „matematički“ određen jer u njegovoj osnovi leži zlatni presek, gde crtež Fibonačijeve „zlatne spirale“ određuje mesto na kojem se u svakoj od slika upisuje horizont.

„Božanska proporcija“, prožima čitavo ustrojstvo sveta stvarajući uslov za jedan multiverzum… Sa preciznim ponavljanjem horizonta, ova instalacija kao da opominje da je u dobu antropocena, možda više nego ikada u dosadašnjoj istoriji, neophodno da čovečanstvo preispita vlastite horizonte… (iz teksta Jovana Čekića, Horizonti mnoštva)

Galerija Podroom: Izvanredni Bob – Remiks

Rad Izvanrednog Boba
Rad Izvanrednog Boba
  • KCB, Galerija Podroom (Trg republike 5/-1)
  • 9. septembar (19.00) – 7. oktobar 2021.
  • Kustos: Saša Janjić

Izložbom „Remiks“ vizuelni umetnik Izvanredni Bob transformiše prostor Galerije u prostor kluba, izlaže clubbing experience i predstavlja radove koji su nastali proteklih godina u klupskom kontekstu, remiksuje radove drugih aktera klupske scene, grafičkih dizajnera Stefana Unkovića i Vladimira Crvenkovića, kao i fotografa Stefana Danilovića.

Postavku čine video animacije i svetlosne instalacije koje su u različitim oblicima izlagane u klupskim ambijentima, ali nikada zajedno.

Izložbu će pratiti i program di-džej nastupa koji će se dešavati svakog petka od 19.00 do 22.00.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.