Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Jesen 2021. od 22. septembra 2021.
Jesen 2021. u Beogradu (foto: Aleksandra Prhal)
Jesen 2021. u Beogradu (foto: Aleksandra Prhal)

Jesen 2021. od 22. septembra 2021.

Jesen 2021. u Beograd i Srbiju stiže u večernjim satima, u sredu, 22. septembra 2021, tačno u 21.21, po srednjoevropskom vremenu.

Kao što smo i ranijih godina pominjali, za meteorologe, leto se završilo još 31. avgusta, a jesen će trajati (od 1. septembra) do 30. decembra 2021.

Klimatolozi, dalje, tvrde da jesen i nije pravo godišnje doba (to su samo leto i zima), već je prelazno, kao i proleće.

U trenutku kad na severnu Zemljinu poluloptu stiže jesen, na južnoj počinje proleće. Jesen ove godine traje 89 dana, 20 sati i 38 minuta – do 21. decembra 16.59 i biće kraća od leta koje je trajalo 93 i po dana.

Jesen 2021: Vremenska prognoza

Ako vas zanima dugoročna vremenska prognoza za jesen 2021. koja nije baš potpuno precizna, samo kratko: biće toplije od višegodišnjeg proseka, uz iznenađujuće visoke temperature, tako da se očekuje produženo leto; ipak, prava jesen nas svakako čeka tokom novembra.

Jesen 2021. u Beogradu

Što se tiče Kriznog štaba i vlasti, jednostavno ne znamo šta nas sve čeka u jesen 2021. Takođe, da li će u Beogradu biti održan Sajam knjiga, Beogradski džez festival, Svetsko prvenstvo u boksu? Šta će biti sa koncertima i ostalim manifestacijama? Da li će biti uvedene kovid-propusnice, tj. kovid-pasoši? Misterija: kako to još nije i da li će pre 1. oktobra biti postavljeno novogodišnje osvetljenje u prestonici?!

Mnogo toga zavisi od lične odgovornosti, jer jednostavno nemate na koga drugog da se oslonite. Kao i prošle godine, Svetska zdravstvena organizacija predviđa tešku borbu tokom jeseni i zime sa virusom korona. Čuvajte se i budite odgovorni!

Jesen 2021: zanimljivosti

»»» Zanimljivo je da će sledeće dve godine, 2022. i 2023, jesen počinjati 23. septembra. Pošto gregorijanski kalendar nije sasvim u savršenoj simetriji sa Zemljinom orbitom, jesenja ravnodnevnica ponekad bude i 24. septembra. Ovo se poslednji put dogodilo 1931, a sledeći put će se dogoditi 2303.

»»» Studija objavljena u časopisu „Journal of Aging Research“ otkrila je da će bebe rođene tokom jesenjih meseci češće doživeti 100 godina od onih rođenih tokom ostatka godine. Njihovo istraživanje je otkrilo da je 30% američkih stogodišnjaka rođenih od 1880. do 1895. rođeno upravo tokom jesenjih meseci. I još: neka istraživanja su pokazala da su ljudi rođeni tokom jeseni – pametniji od onih rođenih tokom zime, proleća ili leta.

»»» Po grčkoj mitologiji, jesen je počela kada je Had oteo Persefonu da bi mu bila supruga i kraljica podzemnog sveta. Njena majka, Demetra (boginja žetve), učinila je da svi usevi na Zemlji zamru, sve dok se njena ćerka ne vrati, kad će sve procvetati (tj. počeće proleće).

»»» Po „Enciklopediji praznoverja“, koliko opadajućeg lišća neko uhvati rukom, toliko srećnih meseci mu predstoji.

»»» Psiholozi tvrde da polni hormoni, uključujući testosteron (najniži tokom leta), dostižu vrhunac u jesen.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.