Naslovna » Izlasci » Akcije » Nedelja ponosa i Prajd 2021
Nedelja ponosa i Prajd 2021 (foto: Markus Spiske / Unsplash)
Nedelja ponosa i Prajd 2021 (foto: Markus Spiske / Unsplash)

Nedelja ponosa i Prajd 2021

Nedelja ponosa ove godine počinje predstavom „An ongoing song“ u Narodnom pozorištu, dok će Prajd 2021 biti održan 18. septembra.

Na nekoliko lokacija u Beogradu Nedelja ponosa će biti organizovana od 12. do 18. septembra.

Biće priređeno nekoliko pozorišnih predstava i performansa, izložbi, tribina, žurki, kao i međunarodna konferencija i festival Merlinka klasik u Kinoteci.

Ceo program manifestacije Nedelja ponosa možete da pogledate na OVOM LINKU.

Prajd 2021

Ove godine, 18. septembra od 16.30 do 23.00 u parku Manjež, 20 godina posle prvog Prajda u Beogradu, biće još jednom upriličena šetnja „za ljubav, za zakon i za dostojanstven život, a protiv nasilja, diskriminacije, mržnje i ugnjetavanja“, kako su naglasili organizatori iz Belgrade Pride-a.

Protestni deo Prajda je i dalje najvažniji – „Prajd je protest protiv nasilja, mržnje, protiv svih oblika diskriminacije, protiv fašizma, kao i protiv pritisaka na LGBTI+ osobe“.

Prajd je protest koji, kao i svake godine, ima jasne zahteve:

  • usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama;
  • usvajanje Zakona o rodnom identitetu i poboljšanje zdravstvenih usluga za trans osobe;
  • brza i adekvatna reakcija državnih organa i javna osuda predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBT+ zajednici;
  • usvajanje lokalnih akcionih planova za LGBT+ zajednicu;
  • izvinjenje svim građanima Srbije koji su pre 1994. godine bili sudski i na druge načine progonjeni zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta i
  • obrazovanje i edukacija mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu.
U subotu, 18. septembra, skoro u isto vreme kao i Parada ponosa, najavljen je skup antivaksera, antimaskera, antiglobalista i drugih, a sve, navodno, pod okriljem ideje da se „stane na put najavljenim kovid propusnicama“, ali i u ime „srećne tradicionalne porodice“.

Parada ponosa biće održana u parku Manjež od 16.00 do 18.00, a nastaviće se u Muzeju Kinoteke do 23.00. Protest „antiglobalističkih“ organizacija pod sloganom „Sami birate kojoj Srbiji pripadate“, trebalo bi da počne u 17.30 na Trgu republike, odakle će učesnici krenuti ka Andrićevom vencu.

Po saznanjima novinara Blica, grupa organizacija koja se protivi Prajdu prijavila je policiji da će u subotu održati protest na Trgu republike. Njihov protest nije zabranjen, a policija će obaviti bezbednosnu procenu kako bi odlučila hoće li se održati ili će biti ispraćen uz jake mere policijskog obezbeđenja.

(danubeogradu.rs)