Naslovna » Izlasci » Film » Novi filmovi u bioskopima: Toma
Novi filmovi u bioskopima: Toma
Novi filmovi u bioskopima: Toma

Novi filmovi u bioskopima: Toma

Biografski film „Toma“, o muzičkoj legendi Tomi Zdravkoviću, prikazivaće se u domaćim bioskopima od četvrtka, 16. septembra 2021.

Svoj prvi veliki solistički koncert, Toma Zdravković održao je u Dvorani Doma sindikata, 1982. godine, a zatim je 1987. godine imao seriju koncerata i turneju pod nazivom „Oproštajni koncerti Tome Zdravkovića“, kada je čak 20 puta zaredom, napunio veliku Dvoranu beogradskog Doma sindikata.

Na tom istom mestu, 34 godine kasnije, u Kombank dvorani, simbolično će biti prikazivan biografski film Dragana Bjelogrlića o legendi domaće narodne muzike.

Naime, nakon 16. septembra (19.30) kada će biti premijerno prikazan u Velikoj sali Kombank dvorane, naći će se će i na redovnom filmskom repertoaru.

Film „Toma“ je jedan impresionistički portret Tome Zdravkovića koji prikazuje same njegove početke, baš kao i vrhunac slave, njegove ljubavi koje su ga inspirisale prilikom komponovanja nekih od najvećih hitova, baš kao i odnos sa velikim brojem prijatelja koje je imao u umetičkom miljeu tadašnje Jugoslavije.

Pored Tome, kroz film ćemo pratiti i živote poznatih umetnika tog vremena: Zorana Radmilovića, Mike Antića, Tozovca i drugih.

„Toma“ je biografski film o Tomi Zdravkoviću, čoveku koga ne pamtimo samo po njegovim pesmama i načinu na koji ih je pevao, već i kao jednog velikog boema – po ponašanju i u duši.

Film prati dve linije radnje: 1991. pratimo odnos Tome i doktora koji započinje lečenje Tome i kako se to poznanstvo pretvara u prijateljstvo. Druga linija prati Tomin život: od detinjstva, preko poznanstva sa Silvanom Armenulić, koje će presudno uticati na njegovu karijeru ali i na privatni život, dostizanja neslućene visine popularnosti, ali i dna života. Ovo je priča o duši.

https://youtu.be/FScqYLz6vvo

Originalni naziv filma: Toma. Početak prikazivanja: 16. septembar 2021. Premijera: 16. septembar 2021. / 19.30 / Kombank dvorana. Dužina trajanja: 140 minuta. Država i godina proizvodnje: Srbija / 2020. Žanr: biografski. Uloge: Milan Marić, Tamara Dragičević, Petar Benčina, Andrija Kuzmanović, Sanja Marković. Reditelj: Dragan Bjelogrlić.
(danubeogradu.rs)

 

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.