Naslovna » BG špijun » Požega: Međunarodni festival slikovnica Čigra
Požega: Međunarodni festival slikovnica Čigra
Požega: Međunarodni festival slikovnica Čigra

Požega: Međunarodni festival slikovnica Čigra

Međunarodni festival slikovnica Čigra Narodna biblioteka Požega realizovaće na neobičan način – otvaranjem staze „Čitaj i šetaj“.

Staza zdravlja i znanja „Čitaj i šetaj“ biće otvorena 30. septembra 2021. u 12.00 u Požegi. U okviru ove staze na otvorenom će biti postavljeno osamnaest stalaka, a na svakom od njih naći će se po nekoliko stranica slikovnice „Ježeva kućica“ Branka Ćopića, u izdanju Kreativnog centra, sa ilustracijama Dušana Pavlića.

Slikovnice na stazi menjaće se na svaka tri meseca. Projektom „Čitaj i šetaj“ Narodna biblioteka Požega želi da podstakne porodično druženje dece i odraslih na otvorenom, uz čitanje slikovnica i šetnju na svežem vazduhu. Ovo je prva takva staza kod nas, a u svetu su poznate pod nazivom „Storywalk“.

„Kreativni centar je podržao inicijativu biblioteke u Požegi, jer smatra da slikovnica kao prva detetova knjiga pozitivno utiče na njegov razvoj, pomaže mu da bolje razume sebe, da sazna više o svetu koji ga okružuje i da mu približi različite situacije s kojima se sreće u porodici, vrtiću, zajednici. Kreativnom centru čini čast to što je bibliotekarka Narodne biblioteke Požega Daniela Skoković odabrala baš slikovnicu ‘Ježeva kućica’ za početak ove akcije jer veruju da je ovo dobar primer kreativne inicijative za podsticanje čitanja“, saopšteno je iz ove izdavačke kuće.

Međunarodni festival slikovnica Čigra deo je šireg projekta Kultura na šinama, koji se organizuje u okviru manifestacije Dani evropske baštine 2021.

Program Kultura na šinama održaće se u četvrtak, 30. septembra, u organizaciji Gradske biblioteke Vladislav Petković Dis iz Čačka, Narodne biblioteke Stefan Prvovenčani iz Kraljeva i Narodne biblioteke Požega.

Reč je o nesvakidašnjem programu koji će biti održan na nekoliko lokacija u javnom prostoru, uglavnom na železničkim stanicama, kao i u samom vozu na relaciji Požega-Čačak-Kraljevo, a učestvovaće pisci i pesnici: Dragan Jovanović Danilov, Miloje Radović, Olivera Nedeljković, Vladimir Pištalo, Dejan Aleksić, kao i bibliotekari, turistički vodiči, deca i mladi, slučajni i namerni putnici i drugi. (danubeogradu.rs)