Naslovna » Izlasci » Pozorište » Reflektor teatar: Premijera predstave „#ĆaoSvima“
Reflektor teatar: Premijera predstave "#ĆaoSvima"
Reflektor teatar: Premijera predstave "#ĆaoSvima"

Reflektor teatar: Premijera predstave „#ĆaoSvima“

„Pozorišni komad u proširenoj realnosti“, predstava Reflektor teatra „#ĆaoSvima“ biće premijerno izvedena 27. septembra 2021. u Dorćol Platz-u.

Predstava sa podnaslovom „Pravda za influensere“ pretpremijerno će biti odigrana 26. septembra, dok je prva repriza 28. septembra u Dobračinoj 59.

  • Koncept i režija: Vojkan Arsić
  • Izvebedni tekst: Milena Bogavac, Sofija Dimitrijević, Mila Jovanović, Marija Ratković
  • Koautorska i glumačka podela: Đorđe Galić, Nikola Pavlović, Tanja Petrović Živković, Maja Šuša
  • Voditelj programa: Marko Panajotović
  • Muzika: MKDSL
  • Dramaturgija: Milena Bogavac

Predstava „#ĆaoSvima“ odvija se u dve ravni: u virtuelnom i stvarnom prostoru, kreirajići utisak „proširene teatarske realnosti“.

Upotrebom novih medija, mobilne telefonije i interneta, predstava traje čitav dan – „u telefonima i na društvenim mrežama“. Nakon što prvi deo predstave glumci „izvedu komunicirajući“ sa publikom preko telefona i interneta, drugi deo odvija se uživo, u prostoru izvođenja. Svi delovi predstave su interaktivni, pa će publika imati priliku da glasa, postavlja pitanja i šalje poruke likovima predstave.

#ĆaoSvima – FAQ

Kako funkcioniše izvedba predstave u virtuelnoj realnosti?
Prilikom online kupovine ulaznica za predstavu „#ĆaoSvima“, od publike se očekuje da produkciji ostavi svoju e-mail adresu. Nakon toga, na ovu adresu, dobija se mejl sa instrukcijama i linkom za formular, u kom se traže sledeći podaci: broj telefona i link do profila na mreži Instagram. Ovi podaci su potrebni kako bi glumci komunicirali sa svaki gledaocem posebno, na dan izvođenja same predstave.

Za šta se koriste kontakti i informacije o ličnosti?
Podaci koji se daju, koristiće se isključivo za izvođenje same predstave. Ona traje od jutra, do mraka. Na dan igranja, u viber grupi biće omogućena komunikacija sa ekipom predstave. Na instargamu će biti objavljeni eksluzivni sadržaji, namenjeni samo publici predstave. Tokom dana, sa likovima predstave biće moguć i razgovor telefonom. Na samom izvođenju
predstave, mobilni telefon biće neophodan, da bi se učestvovalo u interakciji sa
glumcima na sceni.

Šta se događa sa podacima, kada se predstava završi?
Svi podaci se brišu i produkcija predstave se obavezuje da ih neće koristiti u druge svrhe, niti ih ustupati trećim licima.

Koliko vremena gledalac mora da posveti ovoj predstavi?
Koliko želi.

#ĆaoSvima – fenomen influensera

Reflektor teatar: #ĆaoSvima (detalj sa plakata)
#ĆaoSvima (detalj sa plakata)

Predstava „#ĆaoSvima“ bavi se fenomenom influensera, kao najpopularnijeg i najpoželjnijeg novog zanimanja na svetu.

Šta rade influenseri i kako to rade? Kako izgleda njihovo radno vreme? Kakva su njihova radna prava? Koje kompetencije i znanja su potrebna za bavljenje ovim poslom? Šta su izazovi sa kojima se influenseri suočavaju u svom radu? Da li je ovo zanimanje samo trend ili je najava trajne transformacije sfere rada?

Postavljajući ova pitanja, predstava preispituje ideju slobode, u savremenom, medijatizovanom svetu. Postoji li sloboda, tamo gde nema privatnosti? Da li popularnost donosi slobodu ili je oduzima? Koje sve društvene priče, skrivaju fliteri na društvenim mrežama?

Tako je „#ĆaoSvima“ predstava o mladim ljudima, ovde i danas.

Na tematskom planu, u ovoj predstavi, prepliću se priče o kompetitivnosti, internetskoj meritokratiji, uticaju društvenih mreža na međuljudske odnose i komunikaciju. Ovo je predstava o popularnosti, političkoj korektnosti, ali i o rodno zasnovanom nasilju, vršnjačkom nasilju, diskriminaciji, slobodi medija i načinu na koji mediji oblikuju savremeni svet.

Mikrosvetovi junaka predstave, ukrštaju se sa realnim svetom i brišu liniju između digitalnog i analognog.

Scenska analiza i dekonstrukcija značenja pojma „influenser/ka“ ovde je povod za postavljanje drugih, društvenih pitanja, ali najpre jednog: dokle smo spremni da odemo u neoliberalno-kapitalističkoj paradigmi zakona tržišta, koja trajno briše ideju privatnosti i menja koncept solidarnosti?

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.