Naslovna » Izlasci » Festivali » Šesti festival Plan B: Filmska subverzija u Domu omladine Beograd
Šesti festival Plan B: Filmska subverzija u Domu omladine Beograd
Šesti festival Plan B: Filmska subverzija u Domu omladine Beograd

Šesti festival Plan B: Filmska subverzija u Domu omladine Beograd

U Domu omladine Beograda (Makedonska 22) tokom vikenda, 18. i 19. septembra 2021, biće održan 6. festival subverzivnog filma – Plan B.

Ove godine biće prikazani filmovi sa nekih od prethodnih radionica Ateljea Varan, čuvene dokumentarne filmsku školu iz Pariza, kao i filmovi koje su polaznici ovakvih radionica nastavili da prave nakon što su uspešno završili prethodnu dokumentarističku praksu Varana.

Cilj ovogodišnjeg festivala je da se budući polaznici naše najnovije radionice dokumentarnog filma Ateljea Varan, za koju se svi zainteresovani mogu prijaviti do 21. septembra, upoznaju sa mogućnostima koje će im ona profesionalno pružiti, te da se direktno kroz razgovore sa autorima ovih filmova upoznaju sa njihovim iskustvima, kako tokom pohađanja same radionice, tako i nakon nje, u daljem radu.

Radionica će biti održana krajem ove i početkom sledeće godine u Domu omladine Beograda, u saradnji sa Ateljeom Varan iz Pariza.

Tokom trajanja ove intenzivne radionice, deset učesnika će savladati osnove snimanja dokumentarnog filma i načiniti prve korake ka tome da postanu nezavisni filmski autori.

Nakon upoznavanja sa tehničkim aspektima snimanja filma, analize referentnih filmskih ostvarenja, nalaženja lokacija i pisanja scenarija, svaki učesnik će započeti snimanje sopstvenog kratkog dokumentarca na istu temu. Montaža (uz asistenciju profesionalnih montažera) će omogućiti uvid u važan odnos koji postoji između autora i montažera.

Na festivalu Plan B biće prikazana četiri filma, a posle projekcija publika će moći da učestvuje u razgovoru sa autorima. Ulaz na sve programe je besplatan.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

U subotu, program se odvija u Tribinskoj sali Doma omladine Beograda. Na repertoaru je ostvarenje „Komšije“ u režiji Maše Drndić, Ivana Ramljaka, Dragane Bjelice i Ivane Todorović.

Reč je o pet kratkih filmova snimljenih u Beogradu, pet priča o sećanju na rat, obnovi grada i njegovih stanovnika.

Biće prikazan i film Dragane Bjelice „Zašto ja?“, koji govori o tome šta su naši izbori u životu, privatni i emotivni, i da li smo i mi sami nečiji izbor, a da to i ne znamo.

Program u nedelju održaće se u sali Amerikana, a počinje projekcijom filma „Posle rata“ Srđana Keče.

Visoko u planinama Kosova i Metohije žive Goranci, Sloveni islamske veroispovesti, narod bez države koju bi nazvali svojom. Rat na Kosovu i Metohiji 1999. godine uneo je nemir u ove bajkovite predele i poterao Gorance u potragu za novim životom.

Za kraj ovogodišnje filmske manifestacije Plan B, publika će moći da pogleda ostvarenje Ivane Todorović „Ja, kad sam bila klinac, bila sam klinka“.

Film govori o Goci, koja je transvestit i živi u Beogradu, glavnom gradu zemlje u kojoj je zabranjeno organizovanje gej parade. Ona podiže ćerku koja je zapravo njena sestričina. Iako joj njen osamnaestogodišnji momak krade novac, ona rizikuje život i telo radeći kao seksualna radnica. Ipak, Goca ga i dalje voli i uspeva da zadrži svoju vedru prirodu, bez predrasuda.

6. Plan B – program

Dom omladine Beograda, Makedonska 22

Subota, 18. septembar 2021.

 • Komšije… 19.00
  37 minuta, Srbija i Crna Gora 2007.
  Režija: Maša Drndić, Ivan Ramljak, Dragana Bjelica i Ivana Todorović
 • Zašto ja?… 21.00
  16 minuta, Srbija i Crna Gora 2007.
  Režija: Dragana Bjelica

Nedelja, 19. septembar 2021.

 • Posle rata… 19.00
  45 minuta, Srbija i Crna Gora 2005.
  Režija: Srđan Keča
 • Ja, kad sam bila klinac, bila sam klinka… 21.00
  33 minuta, Srbija 2013.
  Režija: Ivana Todorović

(danubeogradu.rs)