Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Steinway & Sons: Andrej Korobeinikov
Andrej Korobeinikov (foto: Irene Zandel)

Steinway & Sons: Andrej Korobeinikov

U okviru koncertnog serijala „Steinway & Sons“ u četvrtak, 7. oktobra 2021. od 20.00, u Kolarčevoj zadužbini nastupiće Andrej Korobeinikov.

Nakon uspešno održanih koncerata prestižnih pijanista Luke Debarga, Arkadija Volodosa, Jevgenija Sudbina, Elizabete Leonskaje, Andreja Gugnina, Borisa Berezovskog, Denisa Kožuhina i Deneša Varjona, Piano Land i Kolarčeva zadužbina predstavljaju nastavak koncertnog serijala u okviru Steinway & Sons koncertne sezone 2021/22.

Zadržavajući početni koncept da publici u Velikoj dvorani predstave eminentna imena svetskog pijanizma, promovisaće i Steinway & Sons instrument, jedinstven po svojoj izuzetnosti kvaliteta.

Na Velikoj sceni Kolarca, u okviru Steinway & Sons koncertne sezone, nastupiće:

  • Andrei Korobeinikov (7. oktobar 2021),
  • Barry Douglas (6. novembar 2021) i
  • Fazil Say (18. decembar 2021).

Ruski pijanista Andrej Korobeinikov, jedan je od najtraženijih i najdarovitijih umetničkih tumača našeg doba. On će se predstaviti sa sledećim programom:

  • L. van Betoven: Sonata br. 24, op. 78;
  • F. Šubert: Fantazija Wanderer C Dur, op. 15;
  • S. Rahmanjinov: Etide Tableaus op. 39 (3, 1, 6);
  • M. Musirski: Slike sa izložbe.

Ulaznice su u prodaji na biletarnici Kolarčeve zadužbine. Cena ulaznice je 1.600 dinara.

Andrej Korobeinikov je rođen 1986. u Rusiji. Sa pet godina počeo je da pohađa prve časove klavira, a samo tri godine kasnije debitovao je na prvom resitalu. Kao izuzetno nadareni muzičar, Moskovski državni konzervatorijum Čajkovskog je upisao sa 15 godina. Diplomirao je u klasi profesora Andreja Dijeva.

Odmah po završetku studija dobio je neobično priznanje „Najbolji muzičar decenije“. Diplomirao je na Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu.

Pored izuzetnih muzičkih darova, Korobeinikov poseduje i izuzetnu mentalnu radoznalost i intelektualne sposobnosti. Paralelno sa Moskovskim konzervatorijumom, upisao je i Pravni fakultet u Moskvi i stekao diplomu pravnika sa samo 17 godina.

U slobodno vreme, kao tinejdžer, objavio je nekoliko akademskih pravnih radova, uključujući i vrlo hvaljeni tekst o pravu intelektualne svojine. Takođe, postao je i plodan kompozitor muzike i poezije.

Govori nekoliko stranih jezika uključujući i esperanto. Korobeinikov sada uživa u vrhunskoj karijeri koncertnog pijaniste, nastupajući sa mnogim vodećim svetskim orkestrima. Posebno uživa ugled u Francuskoj, gde redovno nastupa.

Sa vodećim svetskim dirigentima Andrej Korobeinikov ostvario je trajna muzička partnerstva.

Andrej Korobeinikov (foto: Irene Zandel)
Andrej Korobeinikov (foto: Irene Zandel)

Na solističkim koncertima, ekspanzivni um i izvanredni muzički talenti Korobeinikova, možda nalaze svoju najsimbiotičniju ravnotežu: postao je poznat po svojim fascinantnim programima u kojima se poezija i književnost susreću sa muzikom u savršenom skladu.

Osim toga, Andrej Korobeinikov je posvećen kamerni muzičar. Njegov klavirski trio sa Vadimom Repinom (violina) i Aleksandrom Knjazevom (violončelo) nadaleko je proslavljen i naišao je na sjajno priznanje kritičara. Osim toga, Korobeinikov uživa u redovnoj saradnji sa tako cenjenim umetnicima kao što su Boris Berezovski, Henri Demarkuette, Johannes Moser i Borodin kvartet.

Diskografska ostvarenja Andreja Korobeinikova svedoče o širini njegovog repertoara i jedinstvenim interpretativnim talentima. U mladim danima karijeru je gradio nastupima na uglednim takmičenjima. Iza sebe, Korobeinikov ima više od 20 međunarodnih nagrada.

„Andrei Korobeinikov je osoba izvan svih okvira, ogroman muzičar i veliki intelektualac.“
(Judith Chaine, Telerama)

„Intenzitet je ključna reč za ovog Rusa, on podiže melodije iznutra, poput šampionskog dizača tegova.“
(Le Figaro)

„Korobeinikovovo stvaranje muzike oblikuje potragu za ravnotežom između racionalnosti i emocija, između analize i isticanja. Ovo je umetnik koji može pronaći dvosmislenost, previranja i bol u muzici, i to opipljivo prenijeti publici.“
(BR Klasik)

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.