Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Umesto komemoracije Beogradska filharmonija posvećuje koncert Ivanu Tasovcu
Ivan Tasovac i Beogradska filharmonija (foto: Marko Đoković / BGF)
Ivan Tasovac i Beogradska filharmonija (foto: Marko Đoković / BGF)

Umesto komemoracije Beogradska filharmonija posvećuje koncert Ivanu Tasovcu

Beogradska filharmonija posvećuje preminulom direktoru Ivanu Tasovcu koncert pod upravom šefa dirigenta Gabrijela Felca, zakazan za 1. oktobar 2021.

U saopštenju se ističe da će se članovi orkestra na Kolarcu od 20.00 „od velikog protivnika forme i ordinarnih protokola oprastiti muzikom – za koju je upravo i živeo“.

Dalje piše:

„Legendarnom vizionaru, prijatelju svih muzičara i filharmonijske publike, orkestar ne posvećuje samo koncert u petak već i svaki naredni koji bude odsvirao kako na Kolarcu tako i u budućoj dvorani Beogradske filharmonija za koju je Tasovac živeo. Na koncertu u petak orkestar će svirati muziku Šostakoviča, a na početku nastupa Tasi se posebno posvećuje Valcer istog kompozitora.

Ivan Tasovac je bio direktor Beogradske filharmonije od marta 2001. do septembra 2013. godine. Za to vreme, Filharmonija je postala „jedan od vodećih evropskih orkestara“ (Independent), „kultni srpski orkestar“ (Financial Times), „najuspešnija kulturna institucija u Srbiji“ (Jutarnji list, Zagreb) i „najjače PR oružje Srbije“ (Kvällsposten, Malmö).

U tom periodu rekonstruisana je zgrada Beogradske filharmonije, obnovlјeni su instrumenti u velikom delu orkestra, orkestar je podmlađen, angažovani su najkvalitetniji muzičari koji su se vratili sa školovanja u inostranstvu i dr. Tokom njegovog mandata, znatno je unapređena institucionalna i regionalna saradnja. Pored zapaženih međunarodnih gostovanja orkestra širom Evrope, na njegovu inicijativu, na jesen 2014. godine, realizovana je prva turneja u istoriji Beogradske filharmonije u SAD-u.

Ivan Tasovac (foto: Marko Đoković / BGF)
Ivan Tasovac (foto: Marko Đoković / BGF)

Pokrenuo je Fondaciju Beogradske filharmonije „Zubin Mehta“ 2004. godine, koja se smatra začetnikom i glavnim promoterom modela finansiranja kulture kroz saradnju privatnog i državnog sektora u Srbiji.

Na poziciji ministra kulture i informisanja nalazio se od septembra 2013. do avgusta 2016. godine.

Vlada Srbije ponovo je imenovala Tasovca za direktora Beogradske filharmonije, 24. januara 2017. U poslednjem periodu započeta je tradicija koncerata orkestra na otvorenom koji su postali najveći događaji u istoriji klasične muzike u Srbiji.

Ostvaren je značajan napredak na realizaciji projekta nove Koncertne dvorane Beogradske filharmonije koja će biti međunarodno priznati centar za umetnost najvišeg kvaliteta, regionalni čvor za kulturni dijalog i novi simbol Beograda i Srbije“. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.