Naslovna » Izlasci » Sport » X-Waters Belgrade na Adi Ciganliji
X-Waters Belgrade na Adi Ciganliji (foto: promo)
X-Waters Belgrade na Adi Ciganliji (foto: promo)

X-Waters Belgrade na Adi Ciganliji

Svetsko plivačko takmičenje X-Waters Belgrade po prvi će biti organizovano u Srbiji, u subotu, 11. septembra 2021, na Adi Ciganliji.

Beograd će biti domaćin takmičenja u dužinskom plivanju na otvorenim vodama. Distance koje su na programu su nautička milja (1,85 km), 3,5 km i 7 km, kao i trka za decu od 100 metara. Kao svojevrsni izazov, plivači će preplivavati Savsko jezero po dužini.

X-Waters je dobro poznato ime svim plivačima koji vole izazov otvorenih voda: ova serija takmičenja nastala je u Rusiji sa jednostavnom idejom: povratak u vodu! Od Malte do Arktika, preko Moskve, Vladivostoka i Bajkala, X-Waters događaji uvek garantuju neobične i izazovne lokacije. Plivači koji dolaze na njih su takmičari iz celog sveta i reprezentuju više od 30 zemalja.

Predsednik Plivačkog saveza Srbije Boris Drobac povodom prvog plivačkog događaja ovog tipa u Srbiji je izjavio:

– Plivanje kao sport je u svetskim razmerama aktivnost koja je prisutna u svim zemljama sveta. Svetska plivačka federacija – FINA, broji 245 zemalja-članica, više nego što ih ima u UN. Posebna grana plivanja, tzv. „plivanje na otvorenim vodama“ je sve popularnije pogotovo u poslednjim godinama, kada ljudi, ne samo vrhunski plivači, već i rekreativci, plivači u zrelim godinama, žele da na otvorenom, u prirodi, u jezerima, rekama, morima… „dokažu“, pre svega sebi, da mogu da plivaju milju, pet ili deset kilometara, da „preplivaju na drugu obalu“… Ideja koju sprovodi X-Waters je upravo ono čemu svi treba da težimo: plivački izazov, koji može da ostvari svako od nas, uz naravno određeni napor, ali koji nije „rezervisan“ samo za „najbolje“, već za širu populaciju! Plivački savez Srbije stoji iza ovakvih projekata i podržava na svaki način organizaciju ove manifestacije, koja je korisna kako za pojednica-učesnika, tako i za veliki pokret plivača, rekreativaca, a isto tako i za grad, državu.

Trku organizuju sport SportIT, Plivački klub 11. april, uz pomoć JP „Ada Ciganlija“, uz podršku Plivačkog saveza Srbije.

Ambasadori trke su naš nekadašnji reprezentativac i trener plivanja Vladimir Antonijević Dr Swim i Tamaš Farkaš, višestruki prvak Srbije u plivačkim maratonima na otvorenim vodama na pet i deset kilometara. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.