Naslovna » Izlasci » Festivali » Žrnov fest na Avali: Putovanje u prošlost
Žrnov fest na Avali
Žrnov fest na Avali

Žrnov fest na Avali: Putovanje u prošlost

U nedelju, 12. septembra 2021, Gradska opština Voždovac će na Avali organizovati Žrnov fest, u okviru manifestacije Dani evropske baštine 2021.

Posetioci će od 12.00, za kada je predviđeno svečano otvaranje, moći da vide i čuju kako su izgledali srednjovekovni viteški turniri, bazari, zvuk nakovnja i čekića, udarac mača o mač i takmičenje u veštini streličarstva, kao i ples i muziku srednjovekovne Srbije.

U podnožju Avalskog tornja, preko puta crkve brvnare biće postavljen bazar sa srpskim srednjovekovnim oružjem i oklopima. Putovanje u prošlost otkriće i kako su izgledale kovačnice, streličarski zanat, doneće saznanje na koji način se ratovalo i koje su veštine bile neophodne u borbi i lovu.

Posetioci će moći da učestvuju u raznim radionicama među kojima su i freskoslikarstvo, kaligrafija i mozaik.

Za najmlađe je obezbeđeno i jahanje konja, naravno, u pratnji roditelja.

Opština Voždovac organizuje Žrnov fest u saradnji sa Udruženjem za očuvanje starih zanata i veština „Beli orlovi“ iz Beograda.

Festival je nazvan po srednjovekovnoj tvrđavi Žrnovu, nekada smeštenoj na najvišem vrhu Avale.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Ulaz je besplatan.

Opština Voždovac obezbedila je autobuski prevoz za građane. Prijave se vrše na: protokol@vozdovac.rs (ime i prezime i kontakt telefon) do petka, 10. septembra u 12.00)

Žrnov fest – program

Nedelja, 12. septembar 2021. (12.00)

  • Svečano otvaranje
  • Radionice i srednjovekovni bazar: freskoslikarstvo, kaligrafija, mozaik (predavanja)
  • Srpsko srednjovekovno oružje i oklopi, kovačnice, streličarski zanat, obuke načina ratovanja, borbi i lova, muzike i plesa
  • Bohurt borbe
  • Konjičke viteške igre
  • Džausting turnir (borbe vitezova)

Nedelja, 12. septembar 2021. (20.00)

  • Svečano zatvaranje

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.